El cometa Tsuchinshan-ATLAS en llum visible tractada amb un filtre Larson-Sekanina en fals color [Foto: TJO/OdM]

L’Observatori del Montsec (OdM), gestionat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha captat imatges del cometa Tsuchinshan, que ha passat prop de la Terra. Aprofitant que es trobava a 70 milions de quilòmetres de la Terra i que era visible a ull nu, des de l’OdM i a través del telescopi robòtic Joan Oró, s’han captat imatges d’una qualitat alta amb detalls.

L’investigador de l’IEEC a l’Institut de Ciències de l’Espai, Josep Maria Trigo, i el director de l’OdM van liderar l’observació que va dur a captar detalls del cometa en diferents seqüències. Gràcies a aquestes instantànies, pot apreciar-se l’activitat intensa d’emissió de pols a partir dels dolls de gas sublimat que es generen des de prop d’una desena de regions actives.

Les imatges han permès a Trigo i Herrero obtenir informació rellevant sobre les regions actives del nucli del cometa i la seva producció de pols. El cometa s’ha pogut observar a simple vista i amb prismàtics, però ha perdut magnitud un cop s’ha allunyat de la Terra. Les previsions apunten que es perdrà a l’espai interestel·lar seguint una òrbita hiperbòlica després de trobar-se amb el Sol.

Nous filtres i una millor planificació per al Telescopi Joan Oró
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram