Telescopi Samuel Oschin [Foto: Observatori Palomar/Institut Tecnològic de Califòrnia]

El cartografiat Zwicky Transient Facility (ZTF) s’ha publicat incloent-hi una mostra de 3.628 supernoves de tipus Ia i ha comptat amb investigadors de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC). En aquest informe, s’ha descobert un nou efecte que podria canviar la forma en què es mesura la història de l’expansió de l’univers i que podria tenir unes conseqüències importants per a la desviació actual que s’observa en el model estàndard de cosmologia.

Les supernoves de tipus Ia són explosions d’estels nans blancs al final de les seves vides i cadascuna de les explosions individuals arriben a una lluminositat màxima de deu milions d’estrelles similars al Sol. A partir d’aquest cartografiat, comença una nova era d’alta precisió en la cosmologia de les supernoves, i és que un dels resultats clau és que varien en funció del seu entorn, un fet que suposa la revisió del mecanisme de correcció que s’assumia fins avui.

La càmera ZTF, a l’Observatori Palomar dels Estats Units assoleix una profunditat de magnitud 20,5, un milió de vegades més feble que les estrelles més tènues visibles a simple vista. Amb aquesta sensibilitat, el ZTF pot detectar gairebé totes les supernoves en un radi de 1.500 milions d’anys llum de la Terra. D’aquesta manera, és el primer cop que els astrofísics poden accedir a un conjunt de dades tan ampli i homogeni.

L’IEEC participa en el descobriment d’un forat negre ultraràpid
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram