Inyarrimanha Ilgari Bundara, l’Observatori de Radioastronomia Murchison de CSIRO, on es va detectar el senyal de ràdio [Foto: ICRAR/Curtin]

Investigadors de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) han participat en un estudi internacional a partir del qual s’ha descobert una troballa astrofísica inèdita fins al moment. Juntament amb el node Curtin del Centre Internacional de Recerca en Radioastronomia (ICRAR), podrien haver trobat l’explicació per als fenòmens astrofísics únics i extrems, com a coneguts com a esdeveniments transitoris de ràdio de període llarg.

El decobriment de pols d’energia brillant procedent de l’espai profund entre les dades d’arxiu del telescopi Murchison Widefiled Array, a càrrec de la professora Natasha Hurley-Walker i Csanád Horváth, estudiant de Grau de la Universitat de Curtin, van donar el tret de sortida a aquesta investigació. El tret distintiu d’aquest cas és que el pols d’energia passa cada tres hores i dura entre 30 i 60 segons, un fet que el converteix en el transitori de ràdio de període més llarg que s’ha detectat fins ara.

A partir d’aquest descobriment, els investigadors creuen que també han identificat la font d’explosió d’energia i han obtingut informació sobre els transitoris de ràdio de període llarg. Segons Francesco Coti Zelati, investigador de l’ICE-CSIC i de l’IEEC, els anys vinents podrien portar nous descobriments que ajudin en la comprensió dels científics sobre fonts astrofísiques.

Catalunya, al capdavant del pla complementari d’astrofísica i física d’altes energies
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram