
Inyarrimanha Ilgari Bundara, l’Observatori de Radioastronomia Murchison de CSIRO, on es va detectar el senyal de ràdio [Foto: ICRAR/Curtin]
El decobriment de pols d’energia brillant procedent de l’espai profund entre les dades d’arxiu del telescopi Murchison Widefiled Array, a càrrec de la professora Natasha Hurley-Walker i Csanád Horváth, estudiant de Grau de la Universitat de Curtin, van donar el tret de sortida a aquesta investigació. El tret distintiu d’aquest cas és que el pols d’energia passa cada tres hores i dura entre 30 i 60 segons, un fet que el converteix en el transitori de ràdio de període més llarg que s’ha detectat fins ara.
A partir d’aquest descobriment, els investigadors creuen que també han identificat la font d’explosió d’energia i han obtingut informació sobre els transitoris de ràdio de període llarg. Segons Francesco Coti Zelati, investigador de l’ICE-CSIC i de l’IEEC, els anys vinents podrien portar nous descobriments que ajudin en la comprensió dels científics sobre fonts astrofísiques.
Catalunya, al capdavant del pla complementari d’astrofísica i física d’altes energies