[Foto:NASA’s Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab.]

Un equip d’investigadors de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències de l’Espai ha descobert una font de pols a l’univers inèdita fins ara i que podria explicar per què hi ha pols en les galàxies el·líptiques. Aquesta trobada ha estat publicada a la revista Nature Astronomy.

El Dr. Lingzhi Wang ha estat l’encarregat de liderar aquest estudi, on han pres part astrònoms de la Xina, dels Estats Units, Xile, el Regne Unit i l’Estat espanyol i entre els quals, Lluís Galbany i Tomas Müller Bravo, investigadors de l’IEEC a l’ICE-CSIC i que han pres part a través de dades en l’anàlisi. El descobriment ha suposat la revelació d’una supernova de tipus Ia que interactua amb el gas que té al seu voltant.

Les supernoves juguen un paper clau en la formació de pols i, fins ara, només s’havia observat aquesta generació de pols en les supernoves de col·lapse del nucli, o de tipus II, les quals són explosions d’estrelles massives. Per això, aquest estudi ha posat el focus en què les supernoves termonuclears de tipus Ia, que consisteixen en l’explosió d’un estel nan blanc en un sistema binari amb una altra estrella, i explicaria el motiu pel qual existeix una quantitat alta de pols en aquestes galàxies.

Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors han fet el seguiment de la supernova SN 2018evt des de fa més de tres anys i han emprat instal·lacions espacials com l’Spitzer Space Telescope de la NASA i les missions NEOWISE, així com les instal·lacions terrestres com la xarxa global de telescopis de l’Observatori Las Cumbres i altes instal·lacions de la Xina, Amèrica del Sud i Austràlia. Pel que fa a Lluís Galbany i Tomás Müller Bravo, han monitorat les dades del New Technology Telescope a la Silla (Xile) i la supernova utilitzant la càmera ANDICAM.

Lluís Galbany, de l’IEEC i l’ICE, participa en l’expansió del telescopi espacial Roman
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram