[Foto: ICCUB]

L’exdoctor de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) Iván Morera ha dirigit un equip de científics en l’estudi d’un magnetisme especial. A l’hora d’analitzar imatges formades per punts de colors creats per simuladors quàntics, aquest mètode es posiciona com a ideal per a resoldre altres problemes de física, com en la superconductivitat.

Eugene Demler, de la universitat ETH Zuric, acompanya Morera en la direcció d’aquest grup, a partir del qual s’han estudiat sistemes quàntics complexos formats per moltes partícules que interactuen. Aquests estudis han suposat un canvi de paradigma en la comprensió que es té sobre els fenòmens quàntics magnètics, i és que fins ara no s’havia pogut estudiar-los al detall.

La investigació va arrencar fa dos anys, quan Iván Morera era investigador predoctoral de l’ICCUB, i en què el grup d’Ataç Imamoglu va investigar materials especials amb una xarxa cristal·lina triangular. Demler i Morera van analitzar les dades d’Imamoglu i van detectar una peculiaritat que suggeria un magnetisme que fins aleshores només s’havia previst d’una manera teòrica.

Així, van recórrer a altres investigadors d’universitats com Harvard i Princeton, els quals van desenvolupar simuladors quàntics que poden emprar-se per a recrear amb previsió les condicions dins d’un sòlid.

La investigadora Mar Carretero-Castrillo dirigeix un estudi que identifica estrelles fugitives a la Via Làctia
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram