Foto: Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU)

La revista Nature ha publicat un estudi liderat la per Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürbnerg on hi participen l’Institut Max Planck de Física Extraterrestre de la Universitat de Tübingen i el Leibniz Institute for Astrophysics Potsdam, així com la investigadora del Grup d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Glòria Sala, i pel qual s’explica el procés d’observació del telescopi alemany de raigs X eROSITA.

Aquest telescopi va començar el 2019, des de la missió russo-alemanya Spectrum-X-Gamma, on hi viatja, a escanejar tota l’esfera celeste, amb l’objectiu de dibuixar un mapa global del cel en raigs X.

El 2020, en un nou mapeig del cel, aquest equip va detectar una nova font de raig X extremadament brillant que va durar ments de vuit hores i va veure des de la Terra l’explosió de la Nova Reticuli 2020, una troballa que va permetre identificar, per primer cop, que l’intens flash de raig X que va detectar eROSITA corresponia a la bola de foc inicial de l’explosió de la nova.

En questa observació, segons ha exposat Glòria Sala, s’han seguit les fases previstes en les fases inicials de l’explosió d’una nova i que eren l’emissió de raig X causada per les altes temperatures de l’explosió termonuclear, més coneguda com a “bola de foc”; dies més tard de l’explosió, la temperatura baixa i s’evoluciona cap a una gran esfera de gas més fred, que causa l’aparició de la nova estrella en el cel.

Estudis com els que fa eROSITA ajuden a reconstruir els processos detallats que tenen lloc en aquest tipus de fenòmens explosius. En el cas on hi participa Sala, detectar aquesta bola de foc inicial és clau per a comprovar i ajustar les teories de les explosions estel·lars de nova.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram