Estel Cardellach [Foto: IEEC]

La investigadora de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), Estel Cardellach, ha rebut el premi Muncunill a la Innovació d’Honor. Aquest guardó, promogut per l’Ajuntament de Terrassa, amb el suport de la Diputació de Barcelona, té l’objectiu d’apropar la innovació a la ciutadania i reconèixer les empreses d’aquest àmbit. Alhora, busca posicionar la ciutat de Terrassa com a referent d’innovació. Tot i que no ha pogut recollir presencialment el premi, ho ha fet el seu marit, el físic Carlo Buontempo. La resta de premiats han estat les empreses Hercal Zero, Grupo Carinssa, Ecoalf i l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV).

Cardellach és doctora en Ciències per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i actualment és la investigadora principal de l’experiment de radioocultacions polarimètriques a bord del satèl·lit PAZ. Aquest és un projecte que funciona des del 2018 i està demostrant un nou principi de mesura ideat per la investigadora premiada el 2009. Així, és l’única tècnica capaç de donar perfils verticals atmosfèrics de variables termodinàmiques i de partícules de precipitació.

La investigadora egarenca de l’IEEC ha estat pionera en l’estudi de la tècnica de reflectometria GNSS, una proposta que orbita en uns 40 satèl·lits, i ha contribuït a extreure’n diferents productes, com els vents marins i vents sobre huracans, l’estudi dels gels continentals polars, la presència d’aigua en superfície. El 2024, va ser nomenada membre del Comitè de Suport de Ciència i Tecnologia de l’Agència Espacial Espanyola (AEE).

La sonda Einstein Probe s’enlaira amb la col·laboració de tres investigadors de l’IEEC
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram