Els estudiants del NanoSat Lab davant del mòdul d’ExoPod Nova en el qual s’ha embarcat el el 3Cat-4 [Foto: ESA]

El primer vol de l’Ariane 6, programat per al 9 de juliol, comptarà amb un nanosatèl·lit del NanoSat Lab de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) com una de les set càrregues. De fet, és l’únic instrument català i un dels dos de l’estat espanyol que formaran part d’aquesta missió de l’Agència Espacial Europea (ESA).

El 3Cat-4 és el cinquè nanosatèl·lit creat pel NanoSat Lab i s’integrarà en l’Ariane6, el qual es llançarà entre les 20 i les 23.00 h des del port espacial europeu de Kourou, a la Guaiana francesa. Ha estat desenvolupat per estudiants i se centra en l’observació de la Terra, en l’estudi de fenòmens meteorològics i climàtics des de l’espai i en la localització i el monitoratge de vaixells per a evitar accidents.

La resta de càrregues útils de l’Ariane 6 procedeixen d’Alemanya, Eslovàquia, França i Portugal i van triar-se a partir d’una convocatòria que va encetar l’ESA, en la qual oferia un llançament en òrbita terrestre baixa per a experiments de fins a una massa total de 80 kg i l’alliberament de càrregues útils amb una massa combinada de fins a 800 kg.

La fita del 3Cat-4 és mesurar diferents fenòmens meteorològics i climàtics des de l’espai, observar la Terra per a monitorar el gel i la humitat del sòl i localitzar vaixells per tal d’evitar accidents. Per a fer-ho, emprarà un instrument GNSS-R i un radiòmetre de microones que han desenvolupat els estudiants.

El dia del llançament d’Ariane 6, dos membres de l’equip seran presents a Korou. Es tracta de l’enginyer de sistemes i estudiant del programa de doctorat en Ciència i Tecnologia Aeroespacials de la UPC i líder de la missió, Luis Contreras, així com l’estudiant del màster en Enginyeria de Telecomunicació de l’ETSETB, Júlia Alós.

L’Agència Espacial Europea es fixa en un satèl·lit universitari català
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram