Interpretació artística de la sonda Einstein [Foto: Acadèmia Xinesa de les Ciències (CAS)]

Tres investigadors de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) han participat en el llançament de la sonda Einstein Probe, liderada per l’Acadèmia Xinesa de les Ciències (CAS), i amb col·laboració de l’Agència Espacial Europea (ESA) i l’Institu Max Planck de Física Extraterrestre (MPE). L’enlairament ha tingut lloc el 9 de gener amb la intenció d’explorar el cel i buscar esclats de raigs X procedents de nous objectes astronòmics. Tot i que l’agència CAS encapçala aquesta missió, es tracta d’un projecte on s’han implicat diferents institucions, entre les quals l’IEEC.

La professora de recerca de l’IEEC a l’Institut de Ciències de l’Espai, Nanda Rea, és membre de l’equip científic de la sonda Einstein Probe, presideix el Panell Científic sobre Objectes Compactes i s’integra en el Comitè de Gestió de la sonda, el qual determina la política científica de la missió. Els investigadors postdoctorals de l’ICE-CSCI i de l’IEEC, Francesco Coti i Alessio Marino, formen part del mateix panell que Nanda Rea.

La sonda Einstein Probe està equipada amb dos instruments de raigs X de nova generació d’alta sensibilitat i amb un gran camp de visió i ajudarà a resoldre dubtes sobre els forats negres, les les ones gravitacionals i les estrelles. A través de la seva participació en aquesta missió, l’ESA podrà accedir al 10% de les dades que generin les observacions de la sonda.

L’IEEC i l’ICE-CSIC, presents en una troballa astronòmica inèdita
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram