
Impressió artística de la sonda Einstein Probe [Foto: Acadèmia Xinesa de les Ciències]
Aquesta parella està integrada per una gran estrella blanca calenta i una petita nana blanca compacta. Fins ara, s’havien descobert pocs exemplars d’aquesta dupla i es tracta del primer cop en què s’ha pogut rastrejar la llum de raigs X procedent d’aquest tipus de parella, identificant l’explosió inicial i la seva desaparició.
Alessio Marino és investigador postdoctoral de l’ICE-CSIC i ha dirigit l’estudi que tracta aquest descobriment i que s’ha publicat a la revista The Astrophysical Journal Letters. Marino ha admès que les observacions de l’equip els van fer pensar que s’estaven centrant en fets inusuals que només podien captar-se a través de la sonda Einstein Probe. Per això, van detectar la font del primer centelleig que van observar i analitzar lots de dades procedents de diferents instruments.
L’Acadèmia Xinesa de les Ciències (CAS) va llançar la missió Einstein Probe el gener de 2024. Probe és formada per dos instruments, que són el Wide-field X-ray Telescope i el Follow-up X-ray Telescope.
La sonda Einstein Probe s’enlaira amb la col·laboració de tres investigadors de l’IEEC