El grup EUROAVIA Castelldefles tindrà un paper rellevant a la trobada mundial [Foto: Cedida]

El campus EETAC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a Castelldefels, acollirà el congrés anual de l’Space General Advisory Council (SGAC), una organització no governamental i sense ànim de lucre que té com a objectiu connectar i representar els estudiants universitaris i els professionals joves, la indústria, les agències espacials i les acadèmies del sector de l’espai. Després de celebrar-se a Madrid el 2022, enguany arriba a Catalunya, el pròxim 18 de novembre.

L’associació EUROAVIA Castelldefels hi tindrà un paper rellevant, arran de l’acord que existeix entre l’SGAC i EUROAVIA International, la matriu internacional de la delegació de Castelldefels. Durant el congrés, es donarà a conèixer l’associació als assistents i es presentaran les activitats que fan. Alhora, els seus membres ajudaran en l’organització de la trobada.

El membre de la junta local d’EUROAVIA Castelldefels, Gerard López, explica a Espai Mèdia que “serà una oportunitat per donar a conèixer quines activitats fem i què oferim als nostres membres”. A més, qualifica d’ “oportunitat única” la sessió del 18 de novembre, en què connectaran l’ecosistema de les empreses de l’espai amb els membres del grup i els estudiants.

Un congrés anual amb activitats en diferents indrets

Tot i que la trobada viurà el seu dia central el dissabte 18 de novembre, el divendres previ es visitarà el NanoSat Lab de la UPC a Barcelona i es farà una demostració del joc “Age of the Moon”. Dissabte, els assistents podran participar en xerrades, taules rodones amb experts del sector, presentacions de companyies, organismes i associacions i tallers pràctics en sectors relacionats amb l’espai.

“Des d’EUROAVIA Castelldefels tenim la intenció d’apropar el món professional a l’acadèmic, mitjançant activitats com visites i tallers pràctics, competicions o fires i congressos com aquest”, apunta López. Malgrat que l’associació va néixer fa poc més d’un any, ha guanyat pes en clau internacional i ha aconseguit ser col·laboradora en l’organització de la trobada mundial.

En l’àmbit acadèmic, Gerard López creu que cal impulsar la transferència dels estudiants cap al mercat. “El talent hi és, només l’hem de mantenir a casa per consolidar l’ecosistema d’empreses emergents del sector espacial de Catalunya”, diu, i apunta a iniciatives com el programa Emprèn UPC o la incubadora d’empreses ESA BIC com bons exemples per a aconseguir-ho. I ho ha reblat explicant que “l’associacionisme sempre ha jugat un paper fonamental en la captació i desenvolupament de talent entre estudiants i és important que l’etapa universitària no només sigui una època d’aprenentatges acadèmics”.

Aquesta trobada mundial a Castelldefels s’alinea amb l’Estratègia NewSpace, promoguda pel Govern i, incidint en el món acadèmic i en l’ecosistema del negoci aeroespacial, posarà Catalunya al mapa. López observa que “no és cap secret que cada cop més empreses espacials i aeroespacials s’estan establint a Catalunya, tot i que no a un ritme increïblement ràpid, però la qualitat hi és”. Sobre torna a acollir el congrés mundial de l’SGAC, el membre d’EUROAVIA Castelldefels opina que “la potència de la indústria espacial de Catalunya serà un factor clau en determinació d’aquest fet”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram