El telescopi al Cim Armazones, a uns 3.000 metres d’alçada, al desert d’Atacama (Xile), en un render [Foto: ESO]

La Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) participarà, a través del Centre de Desenvolupament, Instrumentació i Sensors (CD6), en el disseny del sistema òptic que s’utilitzarà en l’Extremely Large Telescopi (ELT), un telescopi de llum visible i infraroja que es convertirà en l’ull més gran que s’ha construït fins ara per a observar el cel.

L’ELT aportarà imatges 15 vegades més nítides que les que ofereix el telescopi espacial Hubble i permetrà explorar l’Univers d’una manera molt profunda amb molts detalls.

Aprovat per l’European Southern Observatory, l’ELT està dirigit a convertir-se en el primer telescopi que trobi proves de vida fora del Sistema Solar i també pretén investigar els punts més allunyats del cosmos, aconseguint desvetllar les propietats de les galàxies més primerenques i la naturalesa de l’univers fosc.

L’aportació del CD6 és la del disseny del sistema òptic que s’utilitzarà per calibrar el gran mirall principal de l’ELT. Aquest telescopi està integrat per cinc miralls de diferents tipus i el sistema òptic amb què comptarà hi permetrà revelar l’Univers amb detalls mai vistos fins al moment.

Els investigadors de la UPC prenen part en la construcció del mirall principal, l’M1, que és còncau i té un tamany de 39,3 metres de diàmetre i un radi de 68,7 metres.

El telescopi ELT està ubicat al desert d’Atacama (Xile), on hi està ubicat i protegit, així com la seva estructura interior, mitjançant una cúpula gegant de 80 metres d’alçada i 88 metres de diàmetre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram