[Foto: Arnau Martínez / ACN]

El grup de recerca Lightning Research Group (LRG) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) AL Campus de Terrassa va enregistrar tota l’activitat elèctrica atmosfèrica dels dies 29 i 30 d’octubre a València i Catalunya, quan va tenir lloc la DANA. A través de la xarxa de detectors Lightning Mapping Array (LMA) distribuïts per tot el territori català, ha pogut elaborar mapes dinàmics on s’observa l’evolució de la DANA i el seu caire especialment sever a través de la densitat dels llamps.

La xarxa LMA té sensors a Catalunya, Aragó i poblacions de les comarques del sud, com Amposta, Benissanet, Els Valentins i Mont-roig, així com als parcs naturals del Delta de l’Ebre i Els Ports. Aquests detectors van registrar l’activitat  elèctrica de la DANA a València del 29 d’octubre, amb pics de 1.000 emissions elèctriques per km quadrat a l’àrea de la Rambla de Poio.

Aquesta xifra és el doble de les emissions que genera una tempesta forta i demostra que la DANA, un sistema meteorològic convectiu que pot ocupar una extensió geogràfica molt extensa, va comptar amb una activitat elèctrica extraordinària.

A Catalunya, la DANA va generar grans precipitacions a l’àrea del prelitoral català i els investigadors del grup LRG de la UPC a Terrassa també van enregistrar molta activitat elèctrica a través dels seus detectors de la xarxa LMA. Les zones més afectades van ser les del Vallès, el Garraf, el Baix Llobregat i el Baix Penedès.

L’UPC Lightning Group detecta el llamp més llarg de la darrera dècada
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram