
Els alumnes participants de l’última jornada de l’EduSat Challenge [Foto: Govern]
Amb formació i acompanyament al professorat, l’EduSat Challenge ha treballat a les aules per introduir l’observació de la Terra a les escoles i els instituts. Tot plegat, amb la missió d’incentivar l’interès de l’alumnat per les disciplines CTEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i digitals. En la primera fase, es van formar els docents perquè desenvolupessin una proposta didàctica basada en l’exploració i el tractament de les imatges de satèl·lit.
Durant la segona, es va llançar el repte i una activitat d’observació de la Terra a l’aula per part del professorat. En aquesta fase, van participar 23 dels 30 centres que es van formar i s’han implantat les propostes en aules d’onze comarques catalanes.
L’EduSat Challenge ha apropat l’observació de la Terra a les aules catalanes
Els projectes presentats han estat Com sensibilitzar a través dels satèl·lits (INS Escola del Treball, Lleida); Fenòmens relacionats amb el canvi climàtic estudiats mitjançant la teledetecció (INS Joan Solà, Torrefarrera); DANÀLISI i València sota l’aigua (INS Josefina Castellví i Piulachs, Viladecans); El projecte de l’aigua (Col·legi Mare Nostrum, Tarragona); Evidències de causes i conseqüències del canvi climàtic (INS La Pobla de Segur, La Pobla de Segur); Tsunamis Indonèsia i Brasil (INS Ramon Turró i Darder, Malgrat de Mar); Sentinel, els nostres ulls per observar l’aigua des de l’espai (Sagrat Cor Diputació, Barcelona); La força imparable del Cumbre Vieja (Escola Vedruna Tona, Tona).
El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, han presidit l’acte, que ha comptat amb la participació del rector de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi, i la presència de la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, i del director de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Josep Colomé.
El conseller Sàmper ha destacat que“ estem obrint les portes a un sector i una tecnologia fins ara només a l’abast de la recerca especialitzada, i això ajuda a generar vocacions científiques i despertar l’interès per les tecnologies digitals emergents i a promoure el talent del futur en àmbits com la New Space”. La consellera Niubó, per la seva banda, ha elogiat el “potencial de la ciència espacial per generar curiositat i ganes d’aprendre”.
EduSat Challenge, apropant les imatges dels satèl·lits als joves estudiants catalans