Els alumnes participants de l’última jornada de l’EduSat Challenge [Foto: Govern]

El programa EduSat Challenge, impulsat pel Govern dins l’Estratègia NewSpace de Catalunya, ha clos la primera edició amb l’última jornada, on s’ha aplegat una representació dels més de 300 estudiants que hi han participat. L’Espai Bital, a l’Hospitalet de Llobregat, ha acollit l’acte de cloenda i de presentació de resultats de vuit dels centres participants del projecte.

Amb formació i acompanyament al professorat, l’EduSat Challenge ha treballat a les aules per introduir l’observació de la Terra a les escoles i els instituts. Tot plegat, amb la missió d’incentivar l’interès de l’alumnat per les disciplines CTEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i digitals. En la primera fase, es van formar els docents perquè desenvolupessin una proposta didàctica basada en l’exploració i el tractament de les imatges de satèl·lit.

Durant la segona, es va llançar el repte i una activitat d’observació de la Terra a l’aula per part del professorat. En aquesta fase, van participar 23 dels 30 centres que es van formar i s’han implantat les propostes en aules d’onze comarques catalanes.

L’EduSat Challenge ha apropat l’observació de la Terra a les aules catalanes

Els projectes presentats han estat Com sensibilitzar a través dels satèl·lits (INS Escola del Treball, Lleida); Fenòmens relacionats amb el canvi climàtic estudiats mitjançant la teledetecció (INS Joan Solà, Torrefarrera); DANÀLISI i València sota l’aigua (INS Josefina Castellví i Piulachs, Viladecans); El projecte de l’aigua (Col·legi Mare Nostrum, Tarragona); Evidències de causes i conseqüències del canvi climàtic (INS La Pobla de Segur, La Pobla de Segur); Tsunamis Indonèsia i Brasil (INS Ramon Turró i Darder, Malgrat de Mar); Sentinel, els nostres ulls per observar l’aigua des de l’espai (Sagrat Cor Diputació, Barcelona); La força imparable del Cumbre Vieja (Escola Vedruna Tona, Tona).

El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, han presidit l’acte, que ha comptat amb la participació del rector de la Universitat de Girona (UdG), Quim Salvi, i la presència de la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, i del director de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Josep Colomé.

El conseller Sàmper ha destacat que“ estem obrint les portes a un sector i una tecnologia fins ara només a l’abast de la recerca especialitzada, i això ajuda a generar vocacions científiques i despertar l’interès per les tecnologies digitals emergents i a promoure el talent del futur en àmbits com la New Space”. La consellera Niubó, per la seva banda, ha elogiat el “potencial de la ciència espacial per generar curiositat i ganes d’aprendre”.

EduSat Challenge, apropant les imatges dels satèl·lits als joves estudiants catalans
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram