
L’equip IgualadaSat representarà Catalunya a la final estatal del concurs CanSat [Foto: Cedida]
Els nervis no van passar de llarg per a aquest grup, que va viure les dues fases del concurs amb l’emoció continguda. “Va ser un concurs amb molta tensió, perquè fins a l’últim moment no teníem clar si s’enlairaria bé, va ser una de les vegades que va sortir pitjor, però tot va anar molt bé”, explica Roger Ros. “A l’hora d’exposar els resultats, encara teníem dubtes, però va ser un gran moment” confessa Rafael Gras. L’equip va enlairar la seva petita nau a l’aeroport de Lleida-Alguaire i va presentar els resultats a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), des d’on va convèncer, del tot, el jurat.

Durant dos dies, l’equip de l’Anoia provarà d’aconseguir el bitllet per a la final europea [Foto: Cedida]
L’equip IgualadaSat va néixer en l’assignatura de Robòtica a l’Escola Pia d’Igualada
Tot i que es tracta d’un projecte nascut en una aula de Batxillerat, la seva capacitat de millora és palpable. De moment, mira més enllà i és que és un satèl·lit que pot utilitzar-se per a inspeccionar determinats territoris sense la necessitat de desplaçar-s’hi. Sobre això, Gras avança que “seria una eina que, remotament, ens ajudaria a tenir una idea de com està aquest territori quant a radiació o contaminació i es plantejaria si és viable anar a explorar-lo”. Fins i tot, han rebut propostes de col·laboració per part d’institucions d’altres països i s’han plantejat establir-lo en codi obert perquè aquesta tecnologia pugui emprar-se.
En aquest sentit, les xarxes socials han estat un impuls important. Presents a X, TikTok, YouTube i Instagram, els perfils d’IgualadaSat acumulen més de 7.000 seguidors i han sumat 200 i 300.000 visites en alguns vídeos del seu satèl·lit. Tot i així, es fixen en el nivell contra el qual competiran i observen que el català és alt. “Hi ha un sector aeroespacial molt important, que una competició com el CanSat es pugui fer a Catalunya significa que tenim un bon nivell”, apunta Ros. Sabíem que anàvem bastant bé, perquè coneixíem la competència i vèiem que teníem força nivell, però teníem el dubte sobre si podria haver-hi un equip que estigués millor”, afegeix Maria López.
Amb més de 7.000 seguidors a les xarxes socials, els igualadins han rebut propostes d’altres països per a aplicar la seva tecnologia
De cara a la cita que tindrà lloc a Múrcia el 16 i el 17 de maig, els igualadins es preparen per oferir una versió eficient de la seva nau. Tot i que no pretenen canviar gaire coses, se centraran a potenciar la fiabilitat i la integritat del que ja tenen: “hem tingut tres setmanes per preparar-nos i ens han recomanat que el nostre projecte està prou bé, però ens estem plantejant afegir algun sensor o acceleròmetre, tot i que no és la nostra prioritat”, diu Rafael Gras. En aquesta cita, s’entregaran sis premis, els quals són el guanyador nacional, el premi honorífic, la millor missió científica, el major assoliment tècnic, les millors competències professionals i la millor difusió i patrocini.
L’equip viatjarà en autobús fins a Múrcia i compta amb el suport de la Secretaria de Polítiques Digitals del Govern de la Generalitat i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), amb els familiars que donaran escalf des de Múrcia en els dos dies de concurs.
L’IgualadaSat guanya la final catalana del concurs CanSat