Foto: NASA/CXC/Univ of Texas at Arlington/M. Millard et al

Un equip internacional d’investigadors ha fet la detecció més precoç d’una supernova de tipus Ia, ho han fet des del seu naixement, i suposa l’observació més primerenca que s’ha fet fins al moment. El grup, liderat pel Dunlap Institute, de la Universitat de Toronto, compta amb el Doctor Lluís Galbany, investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i membre de l’Institut d’Estudis espacials de Catalunya (IEEC).

Aquesta detecció s’ha donat gràcies a la Xarxa de Telescopis de Microlents de Corea, que compta amb tres telescopis situats a l’hemisferi sud (a Xile, Sud-àfrica i Austràlia). L’equip que va fer l’observació va trobar la supernova SN2018aoz una hora més tard de la seva primera llum i ha pogut obtenir informació del seu naixement i que ajudarà a desvetllar com va tenir lloc la seva explosió. Aquesta troballa és la més ràpida de les que s’han fet fins al moment.

L’ICE-CSIC ha col·laborat a través de l’Observatorio Interamericano de Cero Tololo (Xile), on gràcies a l’instrument ANDICAM (“A Novel Dual Imaging CAMera”) del telescopi SMARTS ha observat a l’infraroig. Segons ha avançat el Doctor Galbany, la SN2018aoz era la més propera de les quals estaven seguint.

Les observacions fetes en aquest estudi s’han publicat a la revista Nature Astronomy i suposen un pas clau en la comprensió de les supernoves d’aquest tipus i en la classificació dels diferents models d’explosió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram