Simulació d’un corrent estel·lar a l’halo d’una galàxia a observar per Arrakihs [Foto: Consorci Arrakihs]

La missió espacial Arrakihs, la primera del Programa Científic de l’Agència Espacial Europea liderada per l’estat espanyol, ha superat la Revisió dels Requisits Preliminars de l’Instrument (iPRR). En només sis mesos, ha fet un pas decisiu perquè l’ESA aprovi avançar de fase cap al final de la càrrega útil de la missió, la qual és un instrument format per dues càmeres visibles i dues càmeres infraroges que volen obtenir les imatges profundes de l’univers necessàries per a assolir els objectius científics de la missió.

En aquesta missió, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha jugat un paper destacat, i és que investigadors de l’IEEC a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) han contribuït en les àrees de ciència, instrument i segment terrestre, les principals. De fet, juntament amb l’empresa Satlantis lideren l’instrument principal de la càrrega útil d’Arrakihs i coordinen un consorci de països europeus.

Aquest consorci està integrat per més de 100 investigadors de més de 20 centres de recerca i universitats de diferents països i l’Institut de Física de Cantàbria (IFCA) lidera la missió, a través de Rafael Guzmán. L’objectiu final de la missió és explorar l’univers per tal de conèixer la naturalesa de la matèria fosca que el compon, la qual suposa més del 80% de la matèria de l’univers.

Arrakihs observarà una mostra de galàxies similars a la Via Làctia, en l’univers local, a nivells molt baixos de lluentor superficial i que mai han estat aconseguits en longituds d’ona visibles i infraroges. Per a això emprarà quatre càmeres d’alta precisió a bord d’un satèl·lit que orbitarà la Terra a uns 800 km d’altitud. En el futur a més curt termini, l’equip treballarà durant dos anys per superar la Fase B i consolidar l’últim pas abans no sigui adoptada com la pròxima missió de classe ràpida al Programa Científic de l’ESA.

L’IEEC participa en el llançament de la missió Euclid de l’Agència Espacial Europea
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram