Recreació artística d’una de les explosions més brillants observades a l’espai [Foto: NASA, ESA, NSF’s NOIRLab, Mark Garlick, Mahdi Zamani]

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) ha participat en la troballa d’unes fulguracions energètiques mai vistes, un fenomen que han observat sota la direcció de la Universitat de Cornell i el qual han recollit a la revista especialitzada Nature.

El cadàver estel·lar actiu, causat per l’explosió d’una estrella llunyana, va provocar les fulguracions, aparegudes després d’un tipus de cataclisme estel·lar poc comú. L’equip que va estudiar-lo l’ha batejat com “el diable de Tasmània” i duu el nom oficial AT2022tsd. La data de descobriment va ser el 2018 i des d’aleshores, els investigadors han debatut sobre l’origen de les explosions tan extremes. Per tal d’analitzar-lo, s’han emprat quinze telescopis situats a diferents indrets d’arreu del món.

Els investigadors de l’IEEC a l’ICE-CSIC que hi han pres part han estat Lluís Galbany, Claudia Gutiérrez i Tomás E. Müller-Bravo, com a part de l’extended Public ESO Spectroscopic Survey of Transient Objects (ePESSTO+), una col·laboració que va iniciar-se el 2019 i que pretén explorar noves poblacions d’esdeveniments transitoris.

Lluís Galbany, de l’IEEC i l’ICE, participa en l’expansió del telescopi espacial Roman
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram