L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha participat en el monitoratge de la supernova superlluminosa SN2017egm, que ha investigat la seva font d’energia. Les anàlisis posteriors a l’any d’estudi d’aquesta estrella seran d’especial utilitat en l’explicació de la creació de forats negres massius i de l’origen d’aquest tipus d’estrelles. La recerca de l’equip internacional pot llegir-se a l’article de Lin, W de Lin, W., Wang, X., Yan, L. et al., publicat a la revista Nature Astronomy l’1 de maig de 2023.

A través de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), l’IEEC ha pres part en l’equip científic que ha liderat el professor Xiaofeng Wang (Universitat de Tsinghua, Xina) amb investigadors d’arreu del món.

El seu objecte d’estudi ha estat la supernova superlluminosa pròxima SN2017egm i ha conclòs que la seva progenitora va viure ejeccions de massa freqüents abans del col·lapse final. Com a conseqüència, s’ha descobert que va ejectar un material corresponent a unes 50 masses solars i que va ocasionar una de les explosions estel·lars més lluminoses observades a l’Univers.

Les conclusions d’aquesta observació han dut a dues línies d’investigació: per una banda, l’origen d’SN2017egm i a la manera en què es formen les supernoves superlluminoses. De l’altra, i pel que fa a la formació dels forats negres, s’ha demostrat que poden produir-se a través de mecanismes diferents dels quals s’atribuïen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram