[Foto: Andy Holmes a Unsplash]

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha aconseguit el finançament necessari per a desenvolupar dos equipaments tecnològics, i ho farà en col·laboració amb l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i la Fundació i2CAT. Aquesta és una convocatòria, la Cerca Ginys III, que pretén que els diferents centres de recerca catalans col·laborin en el desenvolupament d’infraestructures científiques a partir de l’adquisició d’equipaments i infraestructures d’ús cooperatiu.

Així, l’IEEC coordinarà dos projectes per valor de 420.000 € i és previst que ambdues instal·lacions estiguin a ple funcionament a principis de l’any 2025. Per una banda, liderarà una proposta en col·laboració amb l’IFAE que desenvoluparà un laboratori amb una cambra de buit tèrmic per a microsatèl·lits, demostradors tecnològics en òrbita i testatge d’instrumentació. Amb aquest equipament se simularan les condicions que poden trobar-se en l’espai i cobrirà una de les necessitats del sector NewSpace a Catalunya, la de validar i qualificar les seves tecnologies abans de posar-les en òrbita. D’aquesta manera, s’integrarà en el NewSpace Lab, que reuneix el conjunt d’infraestructures espacials disponibles a Catalunya.

Per altra banda, coordinarà la instal·lació d’un nou telescopi de gran camp a l’Observatori del Montsec i ho farà amb l’IFAE i la Fundació i2CAT. Per a fer-ho, aprofitarà la tecnologia que va desenvolupar l’IEEC a l’Observatori del Montsec i les capacitats de gestió i emmagatzematge de dades del Port d’Informació Científica (PIC, IFAE). Amb les capacitats de resposta ràpida per part del nou telescopi, es complementaran les aplicacions del telescopi Joan Oró en casos com el seguiment d’asteroides o els fenòmens transitoris ràpids.

L’IEEC signa la Carta Zero Debris per a un espai lliure de residus
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram