Els nous filtres del telescopi Joan Oró (TJO), ubicat a l’Observatori del Montsec [Foto: IEEC]

El Telescopi Joan Oró (TJO), ubicat a l’Observatori del Montsec i gestionat per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha estrenat quatre filtres del sistema SDSS i H-alfa i un nou sistema de planificació automàtica de les observacions en temps real. Tot plegat, per a millorar les seves prestacions i les de la càmera LAIA, i oferir una millor observació de l’espai i l’estudi d’exoplanetes i d’estrelles variables.

Els nous filtres són del sistema Sloan Digital Sky Survey i cobreixen bandes espectrals que no se superposen, un fet que ajuda a discriminar millor els colors i caracteritzar millor les propietats de les estrelles.

Ha estrenat quatre filtres del sistema SDSS i H-alfa i un nou sistema de planificació automàtica de les observacions en temps real

El Telescopi Joan Oró comptarà amb les bandes g-r-i-z, que representen el verd, el vermell i dues bandes d’infraroig proper. Pel que fa al filtre H-alfa, selecciona una banda molt estreta de l’espectre d’emissió de l’hidrogen i se centra en una línia de color vermell amb el mateix nom. Aquests nous elements se sumen als filtres que el TJO ha tenia i completa fins a onze bandes possibles per a les imatges que obtenia.

Una de les altres eines que el telescopi català ha estrenat recentment és el nou sistema de planificació automàtica de les observacions en temps real. Es tracta d’un element clau en les operacions robòtiques del TJO.

Gràcies a les darreres millores, podrà executar pràcticament al moment les observacions que configuren els usuaris. De fet, ja va aplicar-lo el passat mes de febrer en el seguiment de l’asteroide 2023 CX1, poques hores més tard del seu impacte al nord de França.

Tret de sortida a l’Any Joan Oró
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram