Ignasi Ribas (IEEC) i Rafel Jordà (Open Cosmos) signen l’acord del PhotSat [Foto: IEEC]

La companyia Open Cosmos dissenyarà i construirà la plataforma PhotSat, una missió que coordina l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i que implicarà el desenvolupament i la construcció del primer satèl·lit de propietat catalana enfocat a seguir els deu milions d’estrelles més brillants. Aquest acord s’ha materialitzat durant la celebració de l’International Astronautical Congress, la cita d’astronàutica més important del món que té lloc a Milà (Itàlia).

Aquesta missió va ser ideada per a dotar de dades de suport a diferents programes internacionals que actualment estan en curs. A través d’aquestes observacions, podran posar-se en marxa la recerca d’exoplanetes, caracteritzar estrelles i observar fenòmens transitoris brillants com les supernoves i les quilonoves.

L’IEEC s’encarregarà de la càrrega útil d’astronomia que s’incorporarà al CubeSat 12U, el qual estarà equipat amb dos telescopis, escanejarà i farà un seguiment fotomètric del cel disponible cada dos dies en les bandes espectrals visible i ultraviolada. I ho farà a partir d’un sistema de miralls rotatius. És previst que el satèl·lit es llanci a finals de 2025 i orbitarà la Terra en una òrbita baixa sincrònica amb el Sol a una altitud mínima de 500 km.

Al seu torn, Open Cosmos dissenyarà i construirà la plataforma del satèl·lit, incloent-hi el disseny d’un sistema d’apuntament amb prou precisió per permetre al satèl·lit obtenir imatges de les estrelles més distants. Alhora, també proporcionarà la infraestructura per operar el satèl·lit i transferirà totes les dades generades al Centre d’operacions d’instruments i de dades científiques de l’IEEC.

El mapa del cosmos en 3D més gran de la història té protagonisme català
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram