[Foto: KPNO/NOIRLab/NSF/AURA/R. Sparks]

La col·laboració internacional DESI (la sigla en anglès de l’Instrument Espectroscòpic de l’Energia Fosca) ha mostrat un nou estudi, en el qual s’ha rastrejat la quantitat de matèria fosca present en l’univers primitiu en les extenses cadenes de galàxies que veiem actualment. En aquesta observació s’ha rastrejat l’evolució dels últims 11.000 milions d’anys i ha aconseguit la prova més precisa fins ara de la gravetat a escales tan grans.

Amb més de 900 investigadors d’unes 70 institucions d’arreu del món, i gestionada pel Laboratori Nacional Lawrence Berkeley del Departament d’Energia, compta amb la participació catalana de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB). En concret, Héctor Gil Marín, qui també és membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), i que ha coliderat aquesta nova anàlisi.

Els investgadors han rastrejat l’evolució dels últims 11.000 milions d’anys i han aconseguit la prova més precisa fins ara de la gravetat a escales tan grans

Amb aquesta nova entrega, l’equip de recerca DESI ha pogut entendre que la distribució espacial de les galàxies és compatible amb el model estàndard de la gravetat i les prediccions de la relativitat d’Albert Einstein. Així, s’han deixat entreveure indicis que l’energia fosca podria evolucionar amb el temps. Per arribar a aquestes conclusions, els han utilitzat una tècnica d’anàlisi cega, que amaga els resultats fins al final per eliminar qualsevol biaix, i s’ha basat en 4,7 milions de galàxies i quàsars situats a distàncies entre 1.000 i 11.000 milions d’anys llum de la Terra. Els investigadors

Després de només un any de recopilació de dades, DESI ha assolit la mesura més precisa del creixement i l’expansió de l’univers i ha superat tots els resultats previs que es derivaven de les anàlisis anteriors.

El DESI, amb la participació de tres instituts catalans, completa els primers mesos d’observació de l’Univers
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram