
Foto: Planet Labs, Inc
La Cimera de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP26 que s’està celebrant a Glasgow compta amb la presència del projecte Planet, que hi aterra procedent del projecte on treballa la Universitat Politècnica de Catalunya i coordinat per Thales Alenia Space, l’Operational Network of Individual Observation Nodes (ONION). Amb la intenció de sumar en l’observació de la Terra i classificar-ne els canvis en una alta resolució, Planet debuta en un esdeveniment d’aquestes característiques.
ONION va néixer amb la intenció de millorar i satisfer les expectatives dels usuaris en el mercat europeu pel que fa a l’observació de la Terra a través dels sistemes de satèl·lits federats i fraccionats (FFSS). Cofundat pel programa de recerca i desenvolupament Horizon 2020, de la Unió Europea, compta amb la Universitat Politècnica de Catalunya com a actor implicat, i al Thales Alenia Space com a coordinador.
La COP26 ha posat un dels seus focus en la reducció d’emissions per part dels països d’arreu del món, segons la firma de l’Acord Climàtic de París ara fa sis anys, i el canvi comença a donar-se arran de l’ús d’energies renovables. Fer la transició completa cap a un model de vida més sostenible on s’impliquin tots els sectors implicarà, entre d’altres coses, el desplegament de noves tecnologies, i una de les que ajudarà a fer-ne el seguiment seran els sistemes de monitoratge i anàlisi de grans fluxes d’informació sobre el planeta a temps real.
I és aquí on entra en joc Planet, que permet, a través de l’observació amb imatges d’una alta qualitat i amb tecnologies satel·litàries dissenyades per a monitoritzar els canvis que se succeeixen a qualsevol racó del planeta, donar testimoni del que ja ha passat i guiar l’acció que es pugui a dur a terme en el futur més proper. A la COP26, celebrarà diferents esdeveniments per donar a conèixer la seva acció.