
El biòleg Salvador Puigmartí és el dinamitzador del Centre Astronòmic del Pedraforca [Foto: Cuiol Nature]
El recorregut vital de Salvador Puigmartí (Navarcles, 1975) lliga entre el tèxtil, les arts escèniques i la biologia ambiental. Després de més d’una dècada treballant en el sector del tèxtil dona el primer cop de timó de la seva vida: marxa a París per dedicar-se a les arts escèniques. Un temps més tard (a 36 anys) es matricula a la Universitat Autònoma de Barcelona per estudiar Biologia Ambiental.
Amb el títol de biòleg sota el braç, en una estada als Pirineus descobreix l’astronomia. “Vaig aprendre la vocació ambiental, m’hi vaig enamorar”, explica a Espai.Mèdia. Puigmartí decideix apostar-hi fort, es dona d’alta d’autònom i crea el seu propi segell: Cuiol Nature, que té com prioritat la divulgació ambiental i la descoberta del cosmos. “Pretenc combinar les arts escèniques per posar-les al servei de la divulgació, amb l’objectiu que l’activitat esdevingui una experiència i vol posar en valor la ciència com l’eina que ens permet avançar”, comenta.
“L’activitat guiada, molt reduïda d’aforament, és el nostre ADN, volem posar en valor la proximitat”, diu el dinamitzador del centre
L’atzar fa que l’ajuntament de Saldes tingui la intenció d’impulsar un centre astronòmic: “m’hi vaig presentar per gestionar-lo. I des de fa quatre anys que és el que em dedico”, recorda. El centre astronòmic del Pedraforca (de titularitat municipal) compta amb dos telescopis (astronòmic i solar) i un planetari digital de darrera generació. Dos espais amb un cel nocturn al mirador de Gresolet i de l’Espà.
Més enllà de telescopis i planetaris, el distintiu que està impregnant Puigmartí a Saldes és l’activitat guiada. “És el nostre ADN, el valor afegit que podem aportar a la societat. A través d’aquestes activitats, molt reduïdes d’aforament (un màxim de 20 persones) volem posar en valor la proximitat”, reconeix.
Contagiar el visitant és una prioritat pel centre astronòmic del Pedraforca. Segons Puigmartí, el repte és triple: “provocar, instruir i divertir”. Per això, “volem generar consciència ambiental, l’astronomia és una eina molt potent per a sensibilitzar la societat”.
L’estiu com a punt d’inflexió
Quan el centre tot just començava a caminar, la pandèmia va tallar de soca-rel el projecte inicial de Puigmartí. Per això, un cop adaptats a la postpandèmia, el responsable del centre considera que “diria que pràcticament engeguem, en lloc de tornar a engegar”. El pont de Sant Joan ha servit per donar el tret de sortida amb una sessió de planetari digital guiada, una observació d’objectes amb telescopi astronòmic i el reconeixement de constel·lacions amb làser. Més enllà de visites guiades també hi ha xerrades d’experts.

Pugmartí en una de les activitats guiades al centre [Foto: Curiol Nature]
“Hem de recuperar el contacte amb la natura i des de Saldes tenim una posició privilegiada”, subratlla
Saldes compta amb un cel nocturn de qualitat i l’ajuntament va apostar en el seu moment per la il·luminació del cel nocturn. Tot i que aquesta població del Berguedà ja és el mapa per ser als peus del Pedraforca, ara té un segon reclam: ser un actiu de l’astronomia a Catalunya. “Volem donar-hi un altre valor, més enllà de pujar al Pedraforca. Volem ser un valor afegit al turisme d’aventura. Ara cal consolidar el centre, que sigui un pols d’atracció i d’interès per a tothom”, rebla Puigmartí.