
Foto: Enxaneta
Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, es convertirà en base des d’on es gestionin el funcionament dels satèl·lits d’arreu del món i ho farà gràcies a les dues antenes que permeten el funcionament del nanosatèl·lit Enxaneta, la nau catalana que s’integra dins l’estratègia NewSpace del govern català.
El Parc Observatori del Montsec, a més, anirà en aquesta línia i augmentarà la seva capacitat per rebre dades i transmetre-les, com a teleport, una estació terrestre que facilita l’enviament de dades i serveis de veu a través de satèl·lits.
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) serà la tercera pota d’aquesta estratègia, i és que compta amb una estació automàtica a Tremp en què es mesuren tant la temperatura com la humitat del sòl i esquiva les dificultats de cobertura que presenta aquesta zona.
Des del departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals s’ha establert com la tardor de 2022 la data per a llançar el segon nanosatèl·lit, i després de l’Enxaneta n’arribarà un altre que triplicarà el seu pressupost. L’objectiu de la segona nau serà, a partir d’una xarxa de patits satèl·lits, dotar de dades mediambientals els sensors on no hi hagi cobertura.
A banda, vol posar els dos peus en sectors com el forestal, la seguretat viària o la fauna salvatge per fer de la indústria espacial un sector generador de llocs de feina. Ara com ara, són 56 les empreses de la indústria espacial catalana les que hi treballen, amb 500 persones ocupades i amb una facturació anual de 150 milions d’euros.