Foto: ESO/M. Kornmesser

Un equip d’experts internacionals, del qual en forma part el professor ICREA de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB), Mark Gieles, ha trobat un forat negre de massa estel·lar al Gran Núvol de Magallanes, una galàxia veïna de la Via Làctia. Tomer Shenar és el líder d’aquest estudi, que també ha descobert que l’estrella que va donar lloc al forat negre va desaparèixer sense donar signes d’una explosió poderosa.

Després de sis anys d’observacions fetes amb el Very Large Telescope (VLT) de l’European Southern Observatory (ESO) i iniciar l’estudi a la KU Leuven (Bèlgica), s’ha fet una troballa històrica, descobrint el primer forat negre de massa estel·lar latent que es detecta sense ambigüitats fora de la Via Làctia.

El descobriment té una rellevància important, i és que no és fàcil trobar forats negres latents, ja que no interactuen gaire amb el seu entorn. El forat negre que s’ha trobat té nou vegades la massa del Sol i orbita al voltant d’una estrella blava calenta que pesa 25 vegades la massa del Sol.

Per detectar el VFTS 243, es van cercar unes 1.000 estrelles massives a la regió de la nebulosa de la Taràntula del Gran Núvol de Magallanes i buscant les que tinguessin forats negres com a companys.

Pel que fa a Mark Gieles, és professor ICREA de l’ICCUB, coautor de l’article d’aquesta troballa i dirigeix ​​el grup de recerca d’ones gravitacionals Virgo de l’ICCUB.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram