El telescopi LST-1 a La Palma [Foto: CTAO gGmbH]

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), amb investigadors a l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) i l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) ha participat en la troballa del nucli galàctic actiu més distant a molt altes energies. La col·laboració Large-Sized Telescope (LST) va ser la responsable d’aquest descobriment, una observació que ja s’havia fet a energies baixes, i la va detectar el telescopi LST-1, per sobre dels 100 gigaelectronvolts.

El telescopi LST és un dels tres tipus de telescopis que es construiran per tal de cobrir tot el rang d’energia de l’Observatori Cherenkov Telescope Array, el primer observatori terrestre de raigs gamma obert a la comunitat científica. Alhora, és l’instrument més gran i sensible del món per a explorar l’Univers a altes energies. A la Palma s’instal·laran quatre telescopis LST, i cadascun d’ells tindran unes mides de 23 metres de diàmetre amb una àrea de mirall d’uns 400 metres quadrats i una càmera pixelada formada per 1.855 sensors de llum capaços de detectar fotons individuals amb una eficiència alta.

Pel que fa a l’IEEC, aporta diferents investigadors que prenen part en la Col·laboració LST, on s’hi ha sumat més de 400 científics i enginyers de 67 institucions diferents de dotze països. Pel que fa als investigadors de l’IEEC, es tracta de membres de l’ICCUB i de l’ICE-CSIC. La col·laboració LST seguirà fent observacions amb el telecopi LST-1 per tal d’ampliar el conjunt de dades i obtenir una anàlisi més precisa.

L’IEEC incorporarà un enginyer per a projectes de recerca espacial
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram