Alba Badia és la coordinadora del grup Cosmic Research [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Alba Badia (Sant Llorenç Savall, 2001) és la coordinadora del grup Cosmic Research, l’únic equip de l’estat que participarà en l’Spaceport America, la competició interuniversitària amb representants d’arreu del món. Amb el coet Lucid, el grup nascut a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha fet història i es prepara per a endur-se algun dels premis que es lliuraran a Nou Mèxic (Estats Units). A Espai Mèdia, Alba Badia explica com arriben a aquesta cita i com digereixen aquesta fita històrica.

Què suposa per a vosaltres ser a l’Spaceport America?
És un somni fet realitat, quan es va fundar Cosmic Research sempre ens emmirallàvem en les associacions que participaven a l’Spaceport America i ho vèiem com la meta de la coeteria. Ho veiem impossible, pels nostres recursos i pel nivell que tenen altres universitats, així que quan ens van acceptar va ser un xoc, però vam pensar que el que hem fet els últims vuit anys ha estat el camí correcte i hem fet bé les coses. Ho sentim com una experiència vital, única i la qual molts de nosaltres no podrem tornar a repetir, estem sense paraules.

Molts de vosaltres deixareu aviat Cosmic Research, però viatjar a l’Spaceport America serà una bona manera de fer-ho?
Sí (somriu), és deixar-ho molt amunt i espero que puguem deixar la base a tots aquells que vinguin després de nosaltres.

Des que va néixer Cosmic Research, creus que ara esteu en el moment més madur?
Crec que hem tingut moments importants. Teníem clar que volíem arribar a l’espai, però no podia ser d’un dia per a l’altre, havíem de fer petits passos, i al llarg dels anys hem tingut moments en què hem pogut demostrar que sabíem el que fèiem i que volíem seguir assolint fites. El de l’Spaceport America és el projecte més impressionant que hem fet, però gràcies al fet que tenim tot el coneixement anterior.

“El de l’Spaceport America és el projecte més impressionant que hem fet”

Quins serien aquests moments previs?
N’hem tingut moltíssims. Quan vaig entrar a Cosmic Research, recordo el primer coet que vam fer, tot fet per nosaltres i per al concurs CanSat, el 2020. El llançament de Bondar el 2021, que va ser únic i en què volíem batre el rècord d’alçada complint estàndards professionals. I cada any en les competicions CanSat, però també en conferències i actes importants en què hem participat. S’ha anat fent una pilota i fins que no ha arribat Lucid i he pogut mirar enrere no havia estat conscient del camí.

L’equip Cosmic Research serà l’únic representant de l’estat a l’Spaceport America [Foto: UPC]

Com ha estat el procés de selecció per a l’Spaceport America?
T’he de dir que era el primer cop que aplicàvem a aquesta competició i ja ens han seleccionat. Sabíem que era una opció que existia, però ho veiem infinitament difícil. Després de llançar Bondar vam plantejar-nos quin era el pas següent i on estàvem situats a escala internacional, així que vam buscar en quines competicions podríem posar-nos a prova i vam triar l’Spaceport America. Vam començar amb un disseny del coet l’estiu passat, perquè ens demanaven un disseny preliminar, i en aquesta competició hi ha dues categories, la de 3 km i la de 9 km, i nosaltres volíem participar en la segona, així que els vam convèncer i ens van deixar accedir-hi.

El fet d’haver llançat el Bondar va ser clau per participar aquest any a l’Spaceport America?
Sí, tot i que penso que també hem de tenir en compte tot el recorregut. Hem anat demostrant que tenim coherència i que ho hem documentat bé, i penso que tenir un llançament de pràcticament 9km és un al·licient. A més, el Bondar estava marcat pel fet d’haver-lo llançat des d’un lloc professional i li aporta molt més valor.

“És un gran orgull posar la nostra universitat, la UPC, al mapa”

El Lucid en què vau començar a treballar al que teniu ara canvia molt?
No, perquè teníem un disseny molt sencer i des del principi vam voler seguir els requisits tècnics que ens demanaven. La feina del passat estiu, quan vam començar a preparar-lo, va ser recopilar tots els requisits i analitzar què era el que necessitàvem, així que el disseny estava pensat per a complir el que ens demanarien en la competició.

Quina serà la carta de presentació de Lucid a la competició?
Nosaltres explicarem que som el primer equip de l’estat i els volem ensenyar què fem, i és que Lucid és el coet més gran en què hem estat treballant fins ara. És el coet més pesat i el que volarà més amunt de tots els que hem fet, tenim una electrònica feta al 100% per nosaltres i que envia dades a una estació de terra feta per nosaltres. Hem volgut maximitzar els sensors que posem per a rebre el màxim de dades i després validar el nostre simulador de vol, i hem utilitzat materials compostos per a l’exterior i estem provant nous materials, i també provarem un sistema de recuperació diferent del que hem fet fins ara. I aquest cop portem una càrrega útil de 4 kg en forma de CubeSat de 3 unitats.

En aquesta càrrega, impliqueu altres centres i empreses
Sí, un d’ells està fet per nosaltres i conté una càmera i l’electrònica. L’altre és una llauna de ginebra de l’empresa Outer Gin que va buida i que té la intenció de fer ginebra a l’espai i amb nosaltres provarà si el seu packaging aguantaria el vol; i en el tercer cas, l’equip Forat Engineering, de l’Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès, a qui l’any passat i aquest els hem llançat un CanSat en les competicions catalanes, es van interessar per nosaltres per fer un CubeSat, i porten un sensor de gasos per tal de mesurar l’impacte ambiental que tenen les granges de porcs a l’atmosfera.

Alba Badia, en una xerrada a l’Espai Línia [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Com s’estructura la competició durant l’Spaceport America?
Té el format de congrés i competició. Dura una setmana i els dos primers dies serem en un centre de convencions on cadascun dels 150 equips exposa el seu coet en un format de fira, i aquí tindrem l’oportunitat de conèixer els altres equips i, mentrestant, passen els jutges perquè els venguem el nostre projecte. En paral·lel, hem de passar diferents testos del coet, els quals són molt exigents. I la competició arrencarà en els tres dies següents, en què haurem de portar el nostre coet davant els inspectors de seguretat abans de llançar-lo.

Com porteu vosaltres aquestes exigències?
Si no creguéssim que no podem guanyar l’Spaceport America no aniríem a la competició. Sabem que és un conjunt de moltes coses i que no podem controlar-les totes, així que seguim treballant amb el llistó molt alt. Crec que hem d’aprendre que ser-hi i presentar el nostre projecte ja és una victòria, la manera en què voli ja no depèn de nosaltres, i és que ens hem esforçat al màxim, i això no vol dir que ens rendim.

Vosaltres, com a Cosmic Research, naixeu dins l’àmbit universitari i en menys de deu anys seguiu fent història. Què suposa per a vosaltres representar la UPC en aquesta competició?
El primer és pressió (riu), però crec que parlo en nom de tots els companys si dic que és un gran orgull posar la nostra universitat al mapa. Potser no tenim el renom d’altres universitats, però també som competents i estem treballant-hi.

“El sistema educatiu està canviant i crec que els joves tenen moltes oportunitats que a mi m’hagués agradat tenir-les; si seguim treballant en aquesta línia, anirem bé”

Ets optimista en el fet de tenir pedrera dins el sector aeroespacial, a Catalunya?
Crec que s’està apostant molt i tenim joves amb molt talent, i de vegades he anat a impartir xerrades a nens i nenes de 10 anys i m’he trobat que tenen més coneixement que jo sobre l’espai (riu). En general, el sistema educatiu està canviant i crec que els joves tenen moltes oportunitats que a mi m’hagués agradat tenir-les. Està molt bé que puguin veure la part pràctica, penso que això pot ajudar-los, i també que hi hagi professors implicats. Si seguim treballant en aquesta línia, anirem bé.

Lucid, el coet de Cosmic Research que farà història
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram