Foto: Freepik

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha fet públic un decàleg que ajudarà a evitar danys per atacs com els de tipus smishing i phishing i altres estafes en línia. Habitualment, aquest tipus d’agressions arriben a través de missatges als telèfons mòbils i l’agència catalana explica la manera en què cal actuar en situacions així.

El primer pas és el de mantenir la calma a l’hora d’encarar el problema i, en cas que es pugui, contactar amb la persona o entitat que ha enviat el missatge perillós. Després, caldrà conèixer quina és la informació personal que s’ha vist compromesa, tenint en compte què s’ha introduït a l’enllaç maliciós. Aquest serà el pas que marqui els següents i com caldrà intervenir-hi.

Durant tot el procés, serà de gran ajuda acumular evidències i proves, mitjançant captures de pantalla i obtenint tota la informació que es pugui. A més, serà de vital importància fer el pas a pas i ser conscient de la manera en què el missatge ha arribat. Després, caldrà esborrar-ne el rastre o les descàrregues que s’hagin fet.

Els ciberatacs de phishing publicats als mitjans de comunicació a Catalunya van créixer un 228% el 2020

Per evitar que el mal creixi, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya recomana no compartir amb ningú el codi o l’enllaç que s’ha rebut, pausar o apagar les targetes que s’hagin facilitat i escanejar el dispositiu, a més de desconnectar-lo de la xarxa, posant-lo en el mode avió. També serà de gran utilitat avisar els contactes a les xarxes socials i al correu electrònic i informar les empreses a qui podrien estar suplantant la identitat.

Contactar amb els experts i dirigir-se a les àrees TIC serà de gran ajuda, donat que podran monitoritzar el cas i els servirà d’ajuda per a altres possibles atacs posteriors. A més, s’aconsella denunciar-ho al cos dels Mossos d’Esquadra i a l’Agència de Protecció de Dades, així com a l’Institut Nacional de Ciberseguretat.

Per últim, fer pública l’estafa a les xarxes socials pot ajudar a contenir atacs posteriors i alertar altres persones per tal que no caiguin en el mateix parany.

Segons dades de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, els ciberatacs de phishing publicats als mitjans de comunicació a Catalunya van créixer un 228% el 2020, coincidint amb la pandèmia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram