[Foto: Tyler van der Hoeven a Unsplash]

El programa Edusat Challenge, una iniciativa del Servei de Sistemes d’Informació Geogràfica i Teledetecció (SIGTE) de la Universitat de Girona, ha engegat la seva segona fase. Des de la seva posada en marxa, el mes d’octubre, 34 docents de batxillerat, educació secundària i cicle superior de primària de 31 centres educatius de 27 municipis catalans s’han format en l’ús d’imatges satel·litàries. L’Edusat s’emmarca en el marc del Programa Educatiu NewSpace de l’Estratègia NewSpace, el qual impulsa la Secretaria de Polítiques Digitals i el programa STEAMcat del Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya i compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

Després de la primera fase, amb l’objectiu d’empoderar el professorat perquè trobi una proposta didàctica basada en l’exploració el tractament de les imatges de satèl·lit i relacionada amb els reptes del canvi ambiental global, ara és el torn per traslladar-la a les aules. Tot plegat, per tal d’incentivar l’interès dels alumnes en les disciplines CTEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), així com en les aptituds digitals.

Amb Edusat, mestres i alumnes s’apropen a l’espai des de les aules i a partir d’activitats atractives

El mes de gener, doncs, els mestres proposaran el repte a les aules i implantaran una activitat d’Observació de la Terra. Els docents comptaran amb la mentoria i l’acompanyament d’altres mestres del programa. I el mes de maig es presentaran els resultats finals del primer any de pilotatge del programa.

La temàtica al voltant de la qual ha girat el primer paquet de 40 hores de formació dels docents han estat l’aigua i la seva gestió. Així, han investigat casos d’estudi relacionats amb aquesta temàtica, com episodis de sequera, inundacions, desgel, rius, pantans, mars i oceans d’arreu del planeta. Els alumnes, per la seva banda, podran fer el seguiment dels fenòmens que impliquin canvis a la superfície a partir d’imatges de satèl·lit del programa Copernicus, de l’Agència Espacial Europea (ESA).

EduSat Challenge, apropant les imatges dels satèl·lits als joves estudiants catalans
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram