Foto: Freepik

L’Instrument Espectroscòpic d’Energia Fosca (DESI) ha acabat el 10% de la seva observació de l’Univers i ha aconseguit el mapa amb més detalls de l’Univers que s’havia aconseguit fins al moment.

L’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) participen d’aquesta observació i prenen part en un projecte que pretén, després d’aconseguir un mapa tridimensional de galàxies, estudiar l‘energia fosca, el passat i el futur de l’Univers i els processos que regulen la formació de les galàxies.

La previsió inicial d’observació que ha de fer el DESI és de cinc anys i havent completat el 10%

La previsió inicial d’observació que ha de fer el DESI és de cinc anys i havent completat el 10% ja ha aconseguit cartografiar més galàxies que el que observacions anteriors havien assolit. El mapa que ja ha dibuixat ha permès a la comunitat espacial analitzar l’estructura de les galàxies en tres dimensions i observar-ne els filaments, els cúmuls i les zones buides i ho fa gràcies a 5.000 robots de nova generació que registren observacions amb menys de 10 micres d’errors.

L’origen de l’Univers i els primers segons de vida són els moments clau on el mapatge del DESI serà clau. Per això, però, caldrà esperar a que avanci en la seva observació i ajudi els físics a traçar cúmuls i supercúmuls de galàxies, unes estructures que tenen trets originaris de la seva primera etapa, quan eren ones al cosmos, i que durà la investigació a entendre la física dels primers 10 a 32 segons de vida de l’Univers.

Nous reptes del DESI

Pel moment, el treball del DESI ja ha permès als científics fer avenços en el coneixement del passat llunyà, situat en deu milions d’anys, quan les galàxies eren joves. Previst per al 2026, aquest projecte pot acabar amb un catàleg de més de 35 milions de galàxies, un ventall que obre la possibilitat de fer més investigacions sobre cosmologia i astrofísica.

El DESI, ubicat a Tucson (Arizona, Estats Units) va engegar el 2019, però a causa de la pandèmia va haver d’aturar la seva activitat i la va reprendre el desembre de 2020 oi el mes de maig de 2021 va iniciar les seves observacions. El Berkeley Lab és la institució que coordina aquesta col·laboració internacional, amb una presència rellevant en clau catalana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram