Foto: Eurecat

El centre tecnològic Eurecat lidera el projecte europeu GuestXR, pel qual desenvoluparà un agent d’aprenentatge automàtic que pretén facilitar les interaccions entre els participants en entorns de realitat virtual i augmentada i vol ajudar-los a aconseguir els seus objectius.

En aquesta línia, es dibuixarà un sistema d’aprenentatge automàtic, el “convidat” (guest) que tindrà el paper d’agent capaç d’examinat el comportament individual i grupal dels participants, partint de models que ja existeixen en neurociència i psicologia social.

En aquest programa hi prenen part la Universitat de Maastricht, la Universitat de Varsòvia, la Universitat de Barcelona i la Universitat Reichman), l’institut de recerca Inria i les empreses Virtual Bodyworks i g.tec medical engineering GMBH.

“Cada reunió de persones en la realitat virtual i augmentada té un propòsit, ja sigui explícit, com arribar a un acord sobre un tema de discussió, o implícit, com ara el gaudi. La idea fonamental del ‘convidat’ és ajudar el grup de persones a realitzar aquest propòsit”, ha explicat el coordinador científic del projecte GuestXR de la Universitat de Barcelona, Mel Slater, membre de l’Institut de Neurociències de la UB (NeuroUB). Sobre això, aquest nou agent compta amb un fort component interdisciplinari i suma en l’èxit de la realitat virtual i augmentada social.

És un projecte dissenyat a “oferir solucions als reptes existents en entorns en línia d’interacció social com el ciberassetjament, per al qual encara no hi ha una legislació europea específica”

El convidat podrà dur a terme accions multisensorials, per mitjà de característiques visuals o auditives, que permetin crear estats mentals particulars i estimular escenaris relaxats quan apareguin conflictes, segons ha apuntat l’investigador de Tecnologies Audiovisuals d’Eurecat Umut Sayin.

A més, segons ha exposat la coordinadora del projecte GuestXR d’Eurecat, Aurora Sesé, és un projecte dissenyat a “oferir solucions als reptes existents en entorns en línia d’interacció social com el ciberassetjament, per al qual encara no hi ha una legislació europea específica”.

La tecnologia GuestXR es desenvoluparà sota l’enfocament “Ethics by design”, el que suposa considerar els possibles problemes ètics que puguin sorgir quan s’utilitza la intel·ligència artificial, mentre que la primera prova es durà a terme en situacions de resolució de conflictes, en interaccions amb participants amb dificultats auditives i en contextos que desencadenen debats polaritzats com el canvi climàtic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram