El púlsar Vela, a 1.000 anys llum de la Terra, captat per l’Observatori de raijos X Chandra de la NASA [Foto: NASA]

Els investigadors de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) Carlos R. Garcia, Alessandro Patruno i Diego F. Torres (aquest últim també membre de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, l’IEEC) han presentat un estudi que compta amb un nou lloc web, the Pulsar Tree, on es podrà consultar una població de púlsars coneguts en un gràfic a mode d’arbre.

L’estudi, publicat a la revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, mostra un enfocament innovador a l’hora d’estudiar els púlsars, que són estrelles de neutrons que giren molt ràpid i que emeten radiació periòdica des de ràdio fins a raigs gamma.

El nou lloc web compta amb eines i dades que ajuden els investigadors a analitzar les semblances entre un púlsar i un altre en funció de la seva ubicació a l’arbre. Fins ara, s’ha emprat el diagrama P-dP/dt per estudiar les vegades que un púlsar gira sobre si mateix per segon i quina és la taxa de canvi d’aquest període de gir.

Els investigadors García, Torres i Patruno han fet un pas endavant i amb el nou enfocament han pogut demostrar que qualsevol classificació de púlsars que només empri el període de gir i la taxa de canvi del període de gir pot resultar enganyosa. The Pulsar Tree conté informació sobre la similitud entre púlsars que seria difícil de llegir pel diagrama P-dP/dt.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram