La investigadora de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona, Teresa Antoja [Foto: BBVA]

La investigadora de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona, Teresa Antoja, (Barcelona, 1981) ha estat premiada amb una beca Leonardo per a Ciències Bàsiques. Antoja ha estat una de les 59 seleccionades per la Fundació BBVA d’entre més de 1.200 sol·licituds i és una de les úniques sis que s’han lliurat en l’àrea de les Ciències Bàsiques (que són física, química i matemàtiques).

Les beques Leonardo es destinen a investigadors i creadors culturals d’entre 30 i 45 anys per tal que desenvolupin projectes personals i innovadors en el seu àmbit d’especialització. Les beques Leonardo tenen un temps d’aplicació aproximat entre 12 i 18 mesos i van començar a entregar-se l’any 2014.

La investigadora catalana, que és dins del programa Ramón y Cajal, està impulsant el projecte en què vol descobrir més sobre la galàxia satèl·lit Sagitari, que va acostar-se a la Via Làctia fa uns 500 milions d’anys i que podria haver provocat la creació de moltes estrelles.

Com a conseqüència d’aquest apropament, el sacseig va provocar el naixement de milions d’estrelles, una observació que l’Agència Espacial Europea ja ha dut a terme. Antoja vol desxifrar quina és l’evolució de la Via Làctia, confirmar si la hipòtesi del xoc entre dues galàxies és vàlida i conèixer quina és la interacció de la Via Làctia amb d’altres galàxies.

La investigadora barcelonina és astrofísica, doctorada a la Universitat de Barcelona, i actualment lidera la investigació en dinàmica galàctica amb dades de la missió Gaia. Ha treballat a centres com el Kapteyn Astronomical Institute de Groningen, als Països Baixos, i la Agència Espacial Europea.

És l’autora del primer article que es va publicar a la revista Nature amb dades de la missió Gaia, així com d’un dels quatre articles de verificació científica del catàleg de Gaia més recent, publicat el desembre de 2020.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram