Foto: Freepik

Un equip d’investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) se centra en un projecte en què a través de tècniques d’Intel·ligència Artificial (IA) i ocultació de dades, pot destriar quins continguts audiovisuals són reals o estan alterats.

Aquesta iniciativa, que lidera l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) duu el nom de Dissimilar i hi prenen part investigadors de la Universitat tecnològica de Varsòvia (Polònia) i de la Universitat d’Okayama (Japó).

Aquest projecte pretén dotar els creadors de continguts digitals d’una eina perquè identifiquin qualsevol modificació en les seves obres i ensenyar als usuaris de les xarxes socials la manera per detectar continguts falsos.

Dissimilar es traslladarà a usuaris de Catalunya, Polònia i el Japó per tal d’entendre com és la seva relació amb les notícies, quins són els seus interessos i què farien per tal de comprovar la veracitat de les fake news. Més endavant, la intenció és integrar els ciutadans en el disseny d’aquesta eina.

Pel que fa a les aplicacions d’aquest projecte, compta amb l’ús de marques d’aigua virtuals, que pot indicar la legitimitat d’un contingut, i que també pot fer-se servir com a marca d’autentificació. En paral·lel, es tenen molt en compte les tècniques d’anàlisi forense de continguts digitals, unes tecnologies que detecten les distorsions que sorgeixen en modificar continguts multimèdia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram