En un moment d’observació astronòmica en la nit estrellada del parc nacional de l’Alt Pirineu [Foto: PN Alt Pirineu]

Una quarantena de persones (hi havia aforament limitat) van participar, dissabte, en la primera nit estrellada del parc natural de l’Alt Pirineu quan es van apagar tots els llums dels pobles de Burg, Farrera i Alendo. Així és com van gaudir d’un cel estrellat magnífic, sent una de les activitats astronòmiques i de mitologia popular de referència a la Mare de Déu de la Serra de Farrera.

L’activitat la desenvolupa l’empresa Obaga Serveis Ambientals -coneguda per Obaga Activitats– amb el suport de l’ajuntament de Farrera i del parc natural de l’Alt Pirineu, qui desenvolupen el programa d’educació ambiental. “Tot i que la nostra empresa es va posar en marxa fa vint anys, en els darrers cinc hem posat en valor l’observació astronòmica”, explica Montse Ballbè, representant d’Ogaba Activitats, a Espai.Mèdia.

Foto: PN Alt Pirineu

Una de les essències de les activitats d’Obaga Activitats és vincular l’astronomia amb la mitologia popular catalana. “És el nostre distintiu”, subratlla Ballbè. “Es tracta d’adaptar els noms populars a la mitologia catalana, com una manera de conservar la cultura popular del país. De l’estrella polar en diem estrella pastor o de la constel·lació Hèrcules, lladre pomes”, explica.

L’Alt Pirineu compta amb dos espais naturals: el parc nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici i el parc natural de l’Alt Pirineu. “Mentre el primer compta amb el distintiu Starlight, el segon està treballant per obtenir el distintiu de cel fosc que atorga la Generalitat”, recorda Ballbè.

El dimarts 26 de juliol a Espot tindrà lloc una jornada en què des del matí i fins que es faci fosc al parc nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, amb activitats per apropar al públic de totes les edats les curiositats i detalls del cel fosc i l’astronomia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram