Foto: Nature

Un grup d’astrònoms liderat per l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i la Universitat d’Alacant ha trobat un asteroide troià terrestre que ha batejat amb el nom de 2020 XL5.

Una dècada més tard de la troballa del primer asteroide troià, el 2010 TK7, i que va descobrir la Universitat d’Athabasca, el grup d’astrònoms que ha treballat amb telescopis a Arizona i Xile ha coincidit amb un nou asteroide d’aquestes característiques.

L’investigador de la Universitat de Barcelona Toni Santana-Ros és el director d’aquest equip i ha encapçalat un grup que ha confirmat les grans dimensions del 2020 XL5: és tres vegades més que el primer troià terrestre, té un diàmetre d’un quilòmetre i comparteix el mateix camí al voltant del Sol que la Terra.

Els astrònoms van saber de l’existència d’aquest asteroide entre el 2012 i el 2019 però fins ara havia quedat en un segon pla. Arran de les seves observacions, que han publicat un article a Nature Communications han afirmat que 2020 XL5 mantindrà la seva posició orbitant al voltant del punt langrangià L4 durant els propers 4.000 anys.

L’equip d’astrònoms va dedicar temps i esforços a confirmar que es tractava d’un asteroide troià, i és que l’òrbita no quedava clara en les primeres observacions. Finalment, han pogut corroborar-ho.

En un comunicat que s’ha emès des de la Universitat de Barcelona, Santana-Ros ha posat en valor la troballa del seu equip: “el descobriment dels asteroides troians terrestres és molt significatiu, perquè poden tenir un registre de les primeres condicions de la formació del sistema solar”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram