Un equip d’investigadors del CSIC, amb la participació de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC), ha participat en un estudi que ha analitzat un meteorit que es va recuperar a Lugo el 2021. L’astrofísic Josep M.Trigo, de l’IEEC, lidera la Xarxa d’Investigació sobre Bòlids i Meteorits i ha dirigit el seguiment d’aquest meteorit, donant als investigadors de la Universitat de Santiago de Compostela els vídeos que van captar diferents testimonis de la bola de foc per tal d’iniciar un estudi astromètric i calcular-ne la trajectòria.

El meteorit Traspena va caure a Lugo el 18 de gener de 2021 després que una bola de foc va travessar el cel. Aquesta és la primera vegada que va recuperar-se un meteorit a Galícia i va ser gràcies a les càmeres de la Universitat de Santiago de Compostela i a altres vídeos rebuts per part a la Xarxa d’Investigació sobre Bòlids i Meteorits.

Els investigadors de l’ICE-CSIC Trigo i Eloy Peña Asensio van contribuir a l’anàlisi astromètrica de part del material audiovisual que es va obtenir, i també van corroborar de manera independent l’òrbita heliocèntrica de Traspena a partir del software 3D-FireTOC, que s’ha desenvolupat a l’ICE-CSIC. Trigo també ha participat en la caracterització petrogràfica de la toca, identificada com una condrita ordinària L5.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram