Il·lustració artística del sistema estelar binari LS I 61 303 sobre el telescopi FAST [Foto: DF Torres / IEEC]

Un grup internacional de científics, liderats per l’investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Diego F. Torres, han descobert pulsacions en longituds d’ona de ràdio procedents del sistema estel·lar binari LS I 61 303, a través del radiotelescopi FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope).

D’aquesta manera, han trobat per primera vegada i després de més de quaranta anys de recerca evidències de pulsacions que procedeixen des d’aquesta font en qualsevol freqüència.

Les conclusions del treball, on hi han participat investigadors de la Universitat Normal de Nanjing, l’Acadèmia Xinesa de les Ciències, la Universitat de Pequín i l’Istituto Nazionale di Astrofísica, s’han publicat aquesta setmana a la revista Nature Astronomy.

Per primera vegada i després de més de quaranta anys de recerca evidències de pulsacions que procedeixen des d’aquesta font en qualsevol freqüència

En aquest projecte, el grup d’investigadors han aconseguit trobar pulsacions procedents del sistema LS 61 303 a longituds d’ona de ràdio i posar en relleu que l’objecte compacte que forma el sistema és una estrella de neutrons de rotació.

La dificultat de fer-ho venia perquè el sistema LS 61 303 és de raigs gamma, que emet a energies molt altes, i només el 2006 s’havia detectat raigs gamma procedents d’aquest font, sense poder identificat la natura del sistema. El grup que dirigeix Torres ha provat a fer els cerques en raigs X, raigs X durs i raigs gamma d’alta energia i finalment ha donat amb la tecla.

Aquesta troballa ha estat possible gràcies al telescopi FAST, el radiotelescopi més gran de la Terra, i que té una antena de cinc-cents metres de diàmetre. Ubicat a la Xina, va començar a recollir dades el 2019 i ha estat clau en la troballa a causa de la seva sensibilitat, que ha ajudat a detectar les pulsacions del púlsar del sistema.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram