Els investigadors Eloy Peña-Asensio i Elisa Simó-Soler [Foto: cedida]

L’enginyer aeroespacial de l’Institut de Ciències de l’Espai Eloy Peña-Asensio i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona i la investigadora de la Facultat de Dret de la Universitat de València, Elisa Simó-Soler han publicat un article a la revista científica Acta Astronautica on posen a debat l’escenari legal i les implicacions que podria suposar un cop per un asteroide.

Els dos investigadors -com a coautors de l’article- mostren per primer cop els fonaments d’un marc normatiu en clau de defensa preventiva planetària de la Terra en cas d’un possible impacte d’un asteroide en la seva superfície.

Tot i que les probabilitats que un asteroide impacti a la Terra són d’un 1% en els propers 50 anys, els seus efectes serien devastadors, i és que amb un tamany de 140 metres de diàmetre causaria la mort de 50.000 persones, i si medís 600 metres influiria en la vida de cinc milions de persones, segons el treball dut a terme per Peña-Asensio en l’àmbit espacial. A banda, generaria una crisi migratòria inèdita fins al moment, i és que també es podria donar l’escenari que un estat desaparegués físicament a causa de l’impacte.

En l’assaig, la investigadora Simó-Soler adverteix que cal planificar un protocol d’actuació coordinada i que tingui en compte el possible dany a tercers, les indemnitzacions i evitar la vulneració de lleis internacionals o l’aplicació de negociacions abusives.

Durant els últims anys s’han proposat tècniques per a alleugerir l’impacte dels asteroides, com el feix de ions, el tractor gravitatori o el dispositiu nuclear, però totes elles han aportat massa riscos i no comptaven amb un nivell alt de certesa com per aplicar-les.

Els dos investigadors han plantejat que en cas de comptar amb tecnologies fiables, cal regular-ne el seu ús per arribar a un benefici de la societat, enlloc dels estats que poden permetre’s inversions milionàries en elles.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram