
El director general d’Esade Creapolis Oriol Alcoba [Foto: Youtube]
L’estudi es va realitzar a partir d’una enquesta a una població de 400 dones d’entre 18 i 64 anys, 200 de les quals són emprenedores amb un projecte tecnològic en actiu i les altres 200 tenen perfil emprenedor, però no disposen d’un projecte tecnològic en actiu.
Dins l’ecosistema d’empreses del sector tecnològic femení a Catalunya, només el 5% de les dones han rebut finançament, el que suposa un forat respecte la resta d’startups dirigides per homes en altres sectors. En aquest sentit, Alcoba ha subratllat que “les dones tenen més dificultats pel que fa a la sol·licitud d’ajuts i suport econòmic de forma globalitzada. A més, fins ara els fons d’inversió han pensat en clau masculina per la inexistència de referents femenins”.
Els obstacles més rellevants detectats en l’estudi són l’accés al suport en el finançament i la manca de polítiques públiques de suport
Pel que fa a les dones que emprenen, ho fan empeses, sobretot, per tal d’aprofitar oportunitats reals de negoci i compten amb els punts forts de l’ambició, la vocació i el coneixement. En canvi, la baixa autoconfiança i la manca de cooperació amb altres factors les frenen. En clau territorial, Catalunya s’ha confirmat com una terra d’oportunitats i que compta amb les infraestructures adequades.
Dins l’estudi s’han observat els forats genèrics on cal actuar-hi. Per una banda, els obstacles més rellevants són l’accés al suport en el finançament i la manca de polítiques públiques de suport. En aquest sentit, l’estudi evidencia el reclam generalitzat de més recursos i formació, sobretot en àmbits com les competències digitals (el 48,0% i el 37,0% de les dones enquestades actives i potencials respectivament) i l’assessorament empresarial (el 57,0% i el 44,5% respectivament).
Com a solucions, l’estudi ha destacat que caldrien més referents femenins, així com incorporar els homes en tot el procés
Les dones que han format part d’aquest estudi afirmen que troben més dificultats que els homes per accedir a fons de finançament i pel que fa al networking, creuen que les hores per crear una xarxa de contactes és un afegit al seu negoci i tenen dificultats per sumar-hi més hores.
Com a solucions, l’estudi ha destacat que caldrien més referents femenins, així com incorporar els homes en tot el procés. Fomentar el talent STEM i la vocació emprenedora serà la base i la maternitat, ja en la vida adulta no hauria de ser un hàndicap. Pel que fa a l’autoconfiança, Alcoba va incidir en que cal tenir-ne cura, per evitar el fre en els intents de les dones emprenedores per créixer.