Foto: Unite!

La xarxa d’universitats Unite!, entre les quals hi forma part la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha presentat un full de ruta estratègic per avançar cap a la ciència oberta en clau digital.

Unite!, que forma part del programa europeu H2020, ha fet públiques un seguit d’objectius i recomanacions que les universitats i les escoles haurien de promoure i desenvolupar perquè els principis de la ciència oberta s’adoptin en totes les universitats d’aquesta aliança.

Hi figuren centres com la Universidade de Lisboa, la Tecnhische Unversitat Darmstadt, l’Aalto University, el KTH Royal Institute of Tecnhology, la Grenoble INP-UGA i Politecnico di Torino).

La xarxa Unite! ha fixat en els seus objectius avançar cap a la ciència oberta perquè està modificant els processos de creació i transferència de coneixement i això afecta en les pràctiques de ciència i innovació en les universitats. Donat que es tracta d’un coneixement transparent i accessible, la ciència oberta implica compartir idees i resultats i ajuda a assolir la producció i l’ús d’aquest coneixement científic entra aquestes xarxes de col·laboració.

Les universitats que en formen part -entre elles d’UPC- haurien de promoure i desenvolupar els principis de la ciència oberta

En la guia que ha redactat Unite! s’inclouen deu recomanacions basades en cinc objectius, i que són el de desenvolupar polítiques i estratègies de ciència oberta; potenciar l’obertura de les infraestructures digitals i físiques; promoure serveis de suport a la ciència oberta; fomentar la ciència oberta en la carrera investigadora i potenciar les competències de la ciència oberta.

El passat mes de juny de 2021 va celebrar-se el Bootcamp “Què és obert en la ciència oberta?” i va servir perquè les set universitats de l’aliança Unite! fessin una anàlisi DAFO (Febleses, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats) pel que fa a l’adopció e de pràctiques de ciència oberta. Aquestes conclusions han servit com a base per a dissenyar la guia que ja ha sortit a la llum.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram