[Foto: Yifeng Lu a Unsplash]

El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte europeu VitiGEOSS, que ha desenvolupat una plataforma innovadora per a gestionar explotacions vitivinícoles que combina intel·ligència artificial, l’Internet de les Coses (IoT), serveis d’observació de la Terra i sensors al sòl per a generar previsions i recomanacions en l’adaptació de la vinya al canvi climàtic.

Aquesta nova plataforma s’ha validat amb els cellers Família Torres a Catalunya, Symington a Portugal i Mastroberardino a Itàlia i recull dades sobre el clima, la fisiologia vegetal i el desenvolupament de malalties. Amb tot plegat, pot donar eines als agricultors per tal que prenguin decisions informades per a l’optimització de l’explotació de les vinyes. A més, també pot proporcionar informació útil sobre el consum real d’aigua dels conreus i la producció de biomassa de les vinyes i està pensada per tal de reduir les despeses d’explotació i l’impacte ambiental d’aquest sector.

El projecte VitiGEOSS ha obert una convocatòria per a empreses vitivinícoles i viticultors europeus interessats a unir-se a la plataforma de manera gratuïta com a usuaris de proves. Aquest període començarà el novembre de 2023 i es tancarà el febrer de 2024 i els usuaris que s’ho registrin rebran previsions i informació meteorològica, els estats fenològics, les malalties, i un seguiment adaptat de les vinyes. El consorci està integrat per nou socis d’Itàlia, Portugal, Països Baixos i l’estat, entre els quals Eurecat i el Barcelona Supercomputing Center.

Eurecat aplicarà la realitat virtual i la intel·ligència artificial en el sector de la vinya
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram