Foto: Freepik

Cada dia es fan milions de transaccions a través del comerç electrònic, s’envien correus en línia, es fan compres i viatges i fins i tot es duen a terme tràmits amb l’Administració. La pandèmia va evidenciar els avantatges de les operacions a través d’un click, però també va posar en relleu els riscos a què els ciutadans s’exposen diàriament quan les fan.

En el Dia Internacional de la Seguretat de la Informació, refresquem els consells que el director de la Unitat Tecnològica d’IT&OT Security del centre tecnològic Eurecat, Juan Caubet, donava a Espai.Mèdia per evitar ensurts i reforçar la seguretat cibernètica en tots els àmbits.

El dispositiu que tenim a mà, el telèfon mòbil, acostuma a convertir-se en la porta d’entrada de molts ciberatacs. És per això que Caubet explica que “hem de ser molt curosos a l’hora de protegir-nos en l’entorn telemàtic”. Tenir bons hàbits i dur a terme bones pràctiques serà la base per estar tranquils.

Pel que fa a les empreses, Caubet apunta que “han d’assumir que un dia o altre, passarà”, són públic potencial dels ciberdelinqüents, i invertir per evitar-ne els seus efectes és clau. Anticipar-se per mitjà de mesures que suposen una inversió ha de suposar una línia que, segons Caubet, haurien de seguir totes les empreses. Sectors com els de la banca han estat els qui han estat en la diana amb més assiduïtat, però els qui proporcionen serveis com l’aigua, llum o infraestructures s’han convertit en el blanc de molts atacs i és per això que han de protegir-se.

Anar un pas endavant, la fórmula guanyadora

L’ús de tecnologies com la Intel·ligència Artificial o el Machine Learning pot ajudar a anticipar-se. Caubet explica que és clau per “ajudar en diferents àmbits de la ciberseguretat” i aposta per aquest tipus de tecnologies que cada dia es reinventen.

El centre Eurecat és conscient dels perills que suposen atacs d’aquest tipus i per això, diu Caubet, “treballem amb empreses de ciberseguretat per millorar els seus productes”. Tot plegat, tenint en compte que “la seguretat al 100% no existeix”, però sent conscients de les necessitats de cada empresa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram