Blanca Sorigué és la directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona [Foto: CZFB]

Blanca Sorigué Borrell (La Pobla de Segur, 1973) és la directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). Graduada en Turisme per la Universitat de Lleida, compta amb el programa de direcció general (PDG) a IESE i amb un màster en direcció de Màrqueting per la Universitat Pompeu Fabra, la seva trajectòria professional sempre ha estat lligada en l’organització de fires i certàmens professionals. És la directora general del Saló Internacional de la Logística (SIL Barcelona) i directora general del saló immobiliari internacional Barcelona Meeting Point (BMP). Fa gairebé quatre anys va assumir la direcció general del CZFB. Avui representa al Consorci en aparadors mundials com WFZO (Associació Mundial de Zones Franques) o l’AFZA (Associació de Zones Franques de les Amèriques). En plena pandèmia, va ser la impulsora del BNEW. A Espai.Mèdia, Sorigué reivindica el paper del DFactory i avança el nou projecte The New Post Barcelona a la Via Laietana de la ciutat condal.

Vostè és la impulsora del Barcelona New Economy Week (BNEW). Com va sorgir aquesta iniciativa?
Després de molts anys sent un dels agents econòmics de la ciutat de Barcelona, aquesta activitat pretén connectar la demanda de producció econòmica i les fires que se celebraven a la ciutat des de feia 25 anys. Fruit d’aquesta experiència acumulada, vam sortir de la nostra zona de confort connectant sectors, per exemple, tan diferents com el NewSpace i la mobilitat.

El BNEW es va cuinar en plena pandèmia.
Sí, vam treballar-lo des de casa i en temps rècord. L’octubre de 2020, encara en plena pandèmia, vam celebrar-ne la primera edició. El BNEW té com a elements diferenciadors el fet de connectar diferents; que és en format híbrid, i sempre ho serà, sigui l’any que sigui; i el seu factor global, ja que connecta amb la resta del món. El BNEW no és una fira ni un congrés, sinó un format televisiu de primer nivell, d’una qualitat molt alta.

Ara que n’estem sortint (de la pandèmia), quin balanç fa de la darrera edició (la tercera) celebrada l’octubre passat?
Va anar molt bé, així ho diuen les xifres. Més de 12.000 assistents, 6.000 presencials i 6.500 virtuals, i un 40% dels quals internacionals. Durant quatre dies, el DFactory va registrar visitants de 107 països, 1.500 start-ups i 620 ponents. Enguany teníem un repte molt important: la presencialitat. I ha estat l’any amb més presència d’acord amb que hi ha hagut una estratègia molt ben definida.

Quina?
Demanant a les empreses que traslladessin la seva oficina al DFactory durant tota la setmana del BNEW. És l’espai perfecte per a treballar, i al mateix temps, escoltar una conferència. La programació del BNEW es va orientar en les moltes possibilitats que ofereix el DFactory. Des de ponències, reunions, exposicions… tot en el mateix espai!

“El BNEW no és una fira ni un congrés, sinó un format televisiu de primer nivell”

Què genera el BNEW més enllà del debat i les novetats de la nova economia?
Un dels avantatges que té el BNEW respecte a altres esdeveniments així són les aliances, n’hem fet més de 70! El BNEW és connectar, som l’altaveu a molts sectors perquè parlin de la nova economia.

De cara a la quarta edició prevista pel 2023, hi haurà alguna novetat?
Sí, cada any innovem. Si comparem el primer BNEW amb aquest, l’essència és la mateixa, però sempre és diferent. Cada any innovem, d’una manera o una altra, ja sigui amb els sectors, els continguts o la ubicació.

Què està aportant DFactory en l’ecosistema de la Zona Franca?
Moltíssim, principalment una aproximació directa a la indústria 4.0. El que aporta per al Consorci i per al territori és una ubicació estratègica en el mapa global per captar centres d’innovació i grans hubs digitals. Això era impossible fa dos anys, perquè les grans empreses no sabien on era la Zona Franca ni entrava en els seus plans. Actualment, quan les grans empreses corporatives del món han de decidir on establir el seu hub digital, DFactory ja forma part de la llista d’ubicacions estratègiques de qualsevol projecte d’innovació mundial. Fins ara això era impensable.

Vostè viatja arreu del món. Quin posicionament té DFactory a escala global?
És un cas d’èxit, i l’estem promocionant a escala internacional. Actualment, no hi ha cap zona franca al món que tingui un projecte d’aquestes característiques. Tenim moltes visites d’arreu del món que venen per entendre quin és aquest model de negoci. La major part de les zones franques del món són privades, la nostra és pública. Un dels projectes previstos pel Consorci és la transformació del teixit industrial en el polígon de la Zona Franca amb el DFactory.

Foto: CZFB

Un dels projectes més imminents que gestionarà el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) és The New Post Barcelona, transformant l’edifici emblemàtic de Correus a Via Laietana. Com s’està desenvolupant?
The New Post Barcelona és fruit d’un acord entre el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Correos i l’ajuntament. Actualment estem donant forma a aquest projecte disruptiu, que convertirà The New Post Barcelona en un espai de dinamizació econòmica, digitalizació i formació al cor de la ciutat. Renovem un espai històric i l’adaptem a les necessitats socioculturals de la ciutadania.

A qui s’adreça?
En aquest espai ens estem dirigint a tres tipus d’interlocutors: les grans corporacions; la nova formació, més enllà de les universitats; i les start-ups, oferir oportunitats per a tothom, és la nostra filosofia.

Què pretén ser The New Post Barcelona?
És una aposta pel talent, generant condicions per la innovació digital i tecnològica. Un projecte que combat amb l’atur juvenil i potencia la igualtat de condicions pels joves retenint el talent que hi ha a la nostra ciutat. A més, impulsar nous perfils professionals i reinventant i reimpulsant perfils consolidats.

Aquest projecte servirà per enfortir més la marca Barcelona de cara al món?
Aquest projecte ha de servir per situar, novament, Barcelona com a referent internacional de la transformació econòmica i social. La Barcelona mediterrània és una ciutat oberta al món, innovadora, i tenint com a senyals d’identitat la cooperació i la col·laboració pròpies.

“Avui DFactory ja és una ubicació estratègica de qualsevol projecte d’innovació mundial”

És la primera dona que lidera el Consorci de la Zona Franca de Barcelona després de més de 100 anys d’història. És un pas més per la presència de la dona en els llocs de direcció?
Com a dona vaig pensar que havia de fer alguna cosa, per això vam crear el Consell de la Dona de la Zona Franca. Així estem donant molta visibilitat a la dona executiva i empresària, però també a les no executives. Des d’aquell consell reivindiquem el lideratge femení i la igualtat de gènere i d’oportunitats.

Un dels programes que impulsa el Consell de la Dona de la Zona Franca s’adreça a les nenes. Busquen incentivar vocacions?
Estem impulsant un programa a les escoles del territori en què donem a conèixer les empreses a les nenes de Primària (d’entre 9 i 11 anys) i es queden al·lucinades. Actualment, el que demanda el mercat és la tecnologia. Necessitem que les nenes entrin en aquest tipus de capacitats, si no estem malbaratant el 50% de la societat.

Calen més Blanca Sorigué en els llocs de lideratge?
Tinc dues germanes i dues filles, jo ja porto la meva quota [riu].

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram