L’associació Softcatalà ha guanyat la Creu de Sant Jordi 2024 [Foto: Softcatalà a Facebook]

El Govern ha resolt el lliurament de la Creu de Sant Jordi 2024 a 20 persones i 10 entitats, després de la llista que va presentar la consellera de Cultura, Sònia Hernández. Aquest guardó s’entrega des del 1981 a aquelles persones o entitats que hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat, sobretot en l’àmbit cívic i l’àmbit cultural. En la llista d’aquesta edició, s’inclouen la matemàtica, informàtica i escriptora Carme Torras Genís i l’associació Softcatalà.

Carme Torras Genís és, actualment, professora d’investigació del CSIC i treballa per millorar les capacitats de percepció, aprenentatge i planificació dels robots d’assistència a persones amb limitacions físiques o cognitives. Amb això, les ajuda a aconseguir una autonomia més alta i fomenta un ús més fàcil dels robots. Matemàtica, informàtica i escriptora, ha estat seleccionada “per la seva gran trajectòria i versatilitat, com una de les científiques catalanes més brillants dintre del camp de la robòtica i la intel·ligència artificial, i alhora una destacada escriptora de ciència-ficció”. Anteriorment, ha rebut el Premi Nacional de Recerca de la Generalitat de Catalunya i el Premi Nacional d’Investigació Julio Rey Pastor.

Softcatalà, per la seva banda, és una de les deu entitats que també ha guanyat la Creu de Sant Jordi 2024. Com a associació sense ànim de lucre, va néixer el 1998 i és integrada per voluntaris que fomenten la presència i l’ús del català en les tecnologies de la informació i la comunicació. La seva contribució es tradueix en eines lingüístiques en línia en llengua catalana, com diccionaris, traductors o correctors. Alhora, ha incidit en la traducció i la distribució de programari en català i ha creat les eines perquè els desenvolupadors de programari lliure puguin adaptar els seus programes en català. El 2005 va rebre el Premi Nacional de Cultura i, el 2016, el premi Pompeu Fabra.

Softcatalà va néixer el 1998 i Carme Torras treballa com a professora d’investigació del CSIC

La resta de persones premiades són Claudi Alsina i Català; Àngels Barceló i Suárez;  Autora Batet i Riello; Pilar Bayer Isant; Aitana Bonmatí i Conca; Jordi Camí i Morell; Eudald Carbonell i Roura; Josep-Lluís Carod-Rovira; Eduard Fernández Serrano; Kilian Jornet Burgada; Isidre Molas i Batllori; Salvador Oliva Llinàs; Maria Antònia Peralba Pellicer; Josepa Plana i Llort; Jordi Sabaté i Pons; Marta Sanz-Solé; Clara Segura Crespo; Elia Torroella i Busquets; i Joan Ximénez Valentí.

I quant a les entitats distingides, són l’Associació Dret a Morir Dignament – Catalunya; Consell Català del Moviment Europeu; La Fageda Fundació; Filmin; Fundació Centres d’Alt Rendiment Empresarial i Social; Fundació Solidança; Nomada Studio; SOS Racisme de Catalunya; i Unió de Pagesos de Catalunya.

Softcatalà compleix 25 anys promovent l’ús del català a Internet
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram