El conseller Miquel Sàmper explica les conclusions de l’informe sobre captació de fons europeus [Foto: Alex Freixas – ACN]

Catalunya s’ha situat com la tercera regió d’Europa que més finançament s’ha captat per a projectes de recerca i innovació, amb 460 milions d’euros. Només la superen París (Île-de-France) i Múnic (Oberbayern) i en el període que s’ha estudiat, els quatre anys durant els quals ha durat el projecte Horizon Europea, les dades catalanes suposen el 4% del total dels fons de capital risc.

Des del 2021 fins al 2024, el programa europeu ha arribat a 432 empreses catalanes i situa Catalunya com a la regió líder a l’Estat espanyol i com a zona de referència a Europa pel que fa a projectes de recerca i innovació. Quant al volum d’empreses seleccionades dins del marc del programa Horizon Europe, Catalunya és la segona millor regió al continent, per darrere de París. Així, les 432 companyies que han captat aquests ajuts representen el 2,7% del total a la Unió Europea (UE).

L’anàlisi que ha fet ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, sobre la capacitat de finançament de projectes a Catalunya indica que el volum de fons captats per les empreses catalanes representa més del doble del que pertocaria al país pel seu pes de població a la Unió Europea.

Al detall, Barcelona és la demarcació catalana que obté més finançament, amb 432,7 milions d’euros en projectes de 388 empreses diferents. IRIS Technology, IQUADRAT i PAL Robotics són les companyies barcelonines líders. Tarragona se situa com la segona demarcació a captar fons europeus, amb 17,9 milions d’euros i IDIADA com a empresa referent. A Girona s’han escollit dotze empreses que acumulen 7,4 milions d’euros i des de la demarcació de Lleida s’han acollit 1,6 milions d’euros repartits en onze empreses diferents.

El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, ha exposat que “la importància de la transferència de coneixement per impulsar la transformació del teixit empresarial de Catalunya” i “que les empreses catalanes siguin capaces de destacar en un entorn tan competitiu és un bon senyal que ens encoratja a seguir fomentant l’aposta per la innovació a l’empresa”.

El conseller Miquel Sàmper es reuneix amb unes vint empreses tecnològiques catalanes
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram