Un robot sobre un gos robotitzat en un dels estands del Mobile World Congress [Foto: Jordi Borràs / ACN]

Una seixantena d’organitzacions de la societat civil, de l’estat i internacionals, han demanat a la Unió Europea que es protegeixin els drets fonamentals en el nou Reglament d’Intel·ligència Artificial de la Unió Europea. Ho han fet en una carta on expressen la seva preocupació per les deficiències que presenta la proposta original i en què han avisat que poden créixer les desigualtats socials. D’aquesta manera, aspiren a liderar la resposta social a les polítiques de regulació i implementació de la intel·ligència artificial.

Les entitats que han promogut aquesta acció han estat Algorace, Algorights, CECU, Lafede.cat, Civio, Observatorio TAS, Institut de Drets Humans de Catalunya i Éticas, sota l’aixopluc d’ IA Ciutadana.

En la missiva es recullen alguns dels aspectes on caldria incidir durant les negociacions finals del Reglament d’IA. Es tracta d’ampliar el llistat de sistemes d’IA prohibits; eliminar la discrecionalitat en el procés de classificació de sistemes d’alt risc; establir obligacions significatives de rendició de comptes i transparència pública per als usos públics i els implementadors de sistemes d’IA d’alt risc; garantir drets i mecanismes de reparació per a les persones afectades pels sistemes d’IA; assegurar que els estàndards tècnics no comprometin els drets fonamentals i promoure una participació més gran de la societat civil en el seu desenvolupament.

Les organitzacions que signen la carta han sol·licitat, també, reunions d’alt nivell amb representants dels ministeris implicats abans no comenci la presidència espanyola de la UE. En aquestes trobades es pretén demanar garanties per a protegir i reforçar els drets fonamentals al text definitiu del reglament europeu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram