L’equip DElfos Freaks, durant la hackathó de la NASA [Foto: International Space Apps Challenge]

L’equip Delfos Freaks és un dels onze grups de l’estat triats per la NASA per passar a la fase final de l’International Space Apps Challenge, una hackathon on els participants han donat resposta a problemes reals. Format per Lluís Llull, Iván Serrano, Lluc Campins i Javier Lalueza, Delfos Freaks va ser un dels guanyadors de Barcelona i haurà d’esperar al gener vinent per saber si és un dels onze projectes escollits arreu del món per la NASA.

L’octubre passat va celebrar-se el concurs que impulsa la NASA i a què donen suport nou agències espacials del món, incloent-hi l’Agència Espacial Europea. De manera simultània, la hackathon va tenir lloc a Madrid, Sevilla, Màlaga, Urduliz, León i Barcelona, així com a altres ciutats d’arreu del món, i va reunir en línia més de 50.000 persones.

De la capital catalana van resultar dos conjunts triats, Delfos Freaks i Galatic Space Coders. En el cas del primer, està format per dos estudiants de Física a la Universitat de Barcelona (UB), Lluc Campins i Javier Lalueza, i dos estudiants d’Enginyeria Informàtica a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Lluís Llull i Iván Serrano. Tots quatre han parlat amb Espai.Mèdia per explicar com ha estat aquesta experiència i com esperen la resolució final de la NASA.

Units en un repte conjunt
Delfos Freaks ha desenvolupat un predictor de tempestes geomagnètiques, creant un model d’intel·ligència artificial que permeti als humans tenir un patró amb què predir aquests episodis. Tot, en 48 hores, de divendres a diumenge, i fent del treball en equip la seva millor arma. “El factor important ha estat la cohesió de l’equip, vam distribuir la feina d’una manera òptima”, ha exposat Lluís Llull (Mallorca, 2002), mentre que Lluc Campins (Mallorca, 2002) ha afegit que “som persones que tenim molta confiança, i això fa que puguem dir-nos les coses i gestionar-ho d’una manera més fàcil”.

Un equip d’estudiants de la UPC vol ser un dels onze projectes escollits arreu del món per la NASA per la final a Cap Canaveral

La tria del repte no ha estat casual, i és que és un dels problemes reals a què s’enfronten tant les agències espacials d’arreu del món com les empeses que hi inverteixen per desenvolupar el seu negoci. Javi Lalueza (Huesca, 2002) ha confessat que “vam escollir aquest repte per la capacitat real d’impacte que tenia, les telecomunicacions estan esteses arreu del món, posar un satèl·lit en òrbita costa molts diners i per això és important tenir un predictor”.

Per la seva banda, Iván Serrano (L’Hospitalet de Llobregat, 2002) apunta que “és un projecte que queda molt a prop del món real i del dia a dia, perquè fa que els satèl·lits puguin funcionar bé i que tinguem GPS o ràdio”. Tots quatre coincideixen en la satisfacció pel resultat final, tot i que com reconeix Campins “és una primera proposta que es pot millorar, amb més dades i errors que pugui tenir”.

Ambiciosos però amb cautela
Després de la primera tria, que ha seleccionat 587 equips d’arreu del món, el procés és senzill: esperar fins que la NASA anunciï quins equips viatjaran a Cap Canaveral (Florida, Estats Units) per presentar els seus projectes. Els Delfos Freaks, que cursen el darrer curs de Física i Enginyeria Informàtica a la UPC, no han descartat viatjar a Florida, però posen molta prudència en dir si seran un dels equips afortunats.

Dins de l’equip comparteixen la teoria del temps, i és que confessen que és un projecte que necessita foc lent. “Té potencial, és un nínxol de mercat molt concret i si hi trobes una solució, és molt potent, no descarto tirar endavant i seguir provant, però a llarg termini”, afirma Llull. Per la seva banda, Campins és més contundent encara, dient que “tenim ganes que tingui recorregut, però no tenim molt de temps per dedicar-hi”.

Delfos Freaks ha desenvolupat un predictor de tempestes geomagnètiques, creant un model d’intel·ligència artificial que permeti als humans tenir un patró amb què predir aquests episodis

Lalueza i Serrano apel·len a l’interès per part de les grans companyies. “Si es financés el projecte, es podria perfeccionar, nosaltres estem a la universitat i penso que poden fer-ho molt millor els qui treballen a les agències”, explica el primer. “La nostra solució pot tenir futur, perquè qualsevol empresa que tingui un satèl·lit de comunicacions o que tracti amb aquests tema, els interessa, perquè hi ha molts diners involucrats en el manteniment d’un satèl·lit i ningú vol que s’espatlli”, rebla Serrano.

Arribar a Florida seria la continuació perfecta d’aquest camí, una consulta per a la qual els Delfos Freaks no tenen encara resposta. El que sí que és a les seves mans, en canvi, és la possibilitat de predir tempestes geomagnètiques, un sector on comencen a treure el cap.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram